Uncategorized

Apneea in somn – cum o tratam

Dacă aţi fost diagnosticat cu apnee în somn, doctorul va recomanda tipul de tratament potrivit cazului dumneavoastră.

Cel mai obişnuit tratament prescris pentru apneea obstructivă în somn este un aparat CPAP.

CPAP este o prescurtare din limba engleză: Continuous Positive Airway Pressure (presiune pozitivă continuă în căile aeriene). Acest tip de aparat furnizează o presiune prin intermediul unei măşti confortabile pe care pacientul o poartă în timpul nopţii. Masca este fabricată dintr-un silicon moale şi poate fi fixată cu o curea reglabilă. Presiunea furnizată de aparat menţine căile respiratorii deschise, eliminând astfel apneea în somn şi asigurând o respiraţie normală pe tot timpul nopţii.

Este indicat ca pacientul să se familiarizeze cu un astfel de aparat în laboratorul de somnologie, unde se poate alege masca optimă, pentru o fixare comodă şi totodată etanşă.

În mod normal efectele benefice apar rapid, imediat după începerea tratamentului prin această metodă.

În afară de terapia CPAP, sunt recomandate şi schimbările în regimul de viaţă. Persoanele supraponderale, de exemplu, ar fi favorizate de scăderea în greutate. Există şi recomandări nespecifice care pot veni în ajutorul terapiei, cum ar fi evitarea alcoolului, tutunului şi somniferelor, precum şi a cafelei seara.

În cazuri extrem de rare, pacienţii cu apnee în somn pot avea nevoie de medicaţie sau chiar de intervenţii chirurgicale.

La ora actuală terapia CPAP se dovedeşte a fi cel mai indicat mod de a trata persoanele cu apnee obstructivă în somn.

În cadrul Clinicii NewMedics sunt disponibile aparate CPAP de ultimă generaţie, produse de Viasys Healthcare (SUA/Germania), Breas (Suedia) şi Fisher&Paykel (Noua Zeelandă). În urma stabilirii tipului de aparatului cel mai potrivit, pacientul poate închiria sau achiziţiona acest aparat pentru utilizarea la domiciliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *