Uncategorized

Articolul 2: Fii propriul tău mecanic auto. Care sunt reparaţiile simple pe care le poţi face în faţa blocului şi ce economii îţi aduc acestea

Reparaţiile curente generează circa 40% din cheltuielile totale legate de deţinerea unui automobil

Există câteva operaţiuni simple pe care un şofer priceput le poate efectua singur, scutind sume de bani care nu sunt de neglijat. Gândul a întocmit o scurtă listă cu cele mai comune şi facile operaţiuni pe care le puteţi realiza în propriul garaj sau chiar în faţa blocului, fără a mai fi nevoie să treceţi pe la un service. Economisiţi bani, însă ţineţi cont că există şi cîteva impedimente.

mecanic-auto

  • Înlocuirea unui bec. În cazul unei maşini din clasa medie, posesorul autovehiculului se poate substitui cu uşurinţă mecanicului. “Pentru unele tipuri de maşini, schimbarea unui bec presupune însă şi demontarea unor piese suplimentare precum bara, farul sau bateria”, spune Cristian Muntean, directorul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto din România (ASSAI), o organizaţie profesională care reprezintă interesele a peste 400 de service-uri auto independente. În plus, în anumite cazuri, în momentul schimbării becurilor cu xenon trebuie resetat şi calcultorul maşinii. “În situaţia în care inlocuirea unui bec se face cu contactul pus, te poţi curenta zdravăn”, atenţionează reprezentantul ASSAI. Costul operaţiunii: 20-70 de lei.
  • Schimbarea anvelopelor, montate pe jante. Pentru această lucrare este nevoie să vă “înarmaţi” cu o cheie dinamometrică. Citiţi, de asemenea, specificaţiile prevăzute de producător. Atenţie, dacă le montaţi prea strâns, există pericolul distrugerii filetului prezoanelor. În cazul în care le strângeţi insuficient, vă puteţi trezi cu o roată desprinsă în timp ce vă deplasaţi cu autovehiculul. Costul operaţiunii: 60-100 de lei.
  • Înlocuirea acumulatorului. O lucrare uşor de realizat chiar şi în afara unui service este înlocuirea acumulatorului. Specialiştii nu recomandă însă să faceţi acest lucru pentru că riscaţi să pierdeţi garanţia pentru această piesă şi nici nu aveţi posbilitatea de a verifica dacă noul acumulator încarcă sau nu. Totodată, o greşeală de începător precum punerea bornelor acumulatorului invers decât este indicat poate conduce la arderea modulelor electronice. Costul operaţiunii: 20-50 de lei.
  • Schimbul de ulei. Dacă vă hotărâţi să vă murdăriţi pe mâini şi să economisiţi câteva zeci de euro schimbând uleiul maşinii trebuie să ţineţi cont de câteva lucruri simple. Citiţi cu atenţie specificaţiile uleiul pe care îl folosiţi şi asiguraţi-vă că l-aţi ales pe cel optim. Dozaţi corect cantitatea de ulei introdusă. “Este riscant să introduci mai mult ulei în motor decât este necesar, deoarece poţi distruge garniturile si catalizatorul”, spun specialiştii. Nu uitaţi nici faptul că această operaţiune presupune, în cazul multor modele auto, demontarea scutului de protecţie. Costul operaţiunii: 50-150 de lei

Liberalizarea pieţei serviciilor auto, sub lupa Comisiei Europene

Constructorii auto nu vor mai putea condiţiona acordarea garanţiei de folosirea exclusivă a serviciilor service-urilor agreate. Implemantarea acestor reguli impuse de Comisia Europeană (CE) va avea loc până cel mai târziu în 2013. “Cred cu tărie că noul cadru legislativ va aduce beneficii tangibile populaţiei prin reducerea cheltuielilor cu reparaţiile şi întreţinerea, care au o pondere importantă în cheltuielile cerute de o maşină pe perioada duratei de folosinţă”, motiva măsurile Joaquin Almunia, vicepreşedintele CE şi comisarul pentru Concurenţă. CE îşi fundamentează demersul pe ideea că reparaţiile reprezintă 40% din cheltuielile totale legate de deţinerea unui vehicul, iar aceste consturi au crescut în ultimii ani.

preluat de pe gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *