Bijuterii

Atunci si acum: care sunt motivele pentru care bijuteriile au fost dintotdeauna apreciate?

Bijuteriile au fost apreciate si purtate inca din antichitate, in principal pentru rolul lor estetic. Inele, bratari, coliere sau brose, toate aceste accesorii, care sunt la fel de populare si in ziua de azi, au avut, inca de la aparitia lor, o mare insemnatate culturala.

Pentru primele obiecte decorative purtate pe corp sau pe haine se utilizau materiale diverse, precum metale, scoici, pietre pretioase si semipretioase, dar si oase. De asemenea, in functie de zona si de cultura, anumite bijuterii erau mai populare decat altele. Aceasta diferenta o poti observa si in ziua de azi, mai ales intre tarile cu un grad ridicat de urbanism si cele in care se pastreaza inca traditiile vechi. De exemplu, in Europa, pentru o perioada foarte lunga de timp, bratarile de glezna sau cerceii in nas nu erau un lucru comun intalnit. Acum, cele mai populare aliaje din care sunt facute bijuteriile sunt aurul, argintul sau platina, imbinate, de regula, cu pietre pretioase.

De-a lungul timpului, oamenii au folosit accesorii si obiecte decorative pentru diferite motive, precum statutul social si personal

Chiar si in prezent, anumite bijuterii indica situatia financiara, rolul in societate sau starea civila a persoanelor. Inca din trecut, accesoriile au reprezentat o modalitate de a exprima aceste lucruri fara a trebui sa vorbesti despre ele. In ceea ce priveste statutul social, doar persoanele cu un rol inalt aveau acces la numeroase bijuterii pretioase. De asemenea, inelele de logodna ori verighetele indicau starea civila a persoanelor. Aceasta traditie face parte si din cultura contemporana, mai ales pe continentul american si in Europa. Astfel, daca esti in cautarea accesoriilor de acest tip, poti alege online inelul pe Sevda.ro, la preturi avantajoase. Cele mai prestigioase bijuterii sunt considerate cele cu aliaje cat mai pure, in cazul aurului, care au in componenta lor si pietre pretioase, precum diamantele. 

Alte motive pentru care bijuteriile au fost si sunt atat de populare:

  • Pentru rolul lor estetic – desi bijuteriile puteau fi purtate indiferent de sex, a fost descoperit faptul ca, in cea mai mare proportie, acestea erau folosite de catre femei, pentru ca imbunatateau aspectul exterior. Accesorizarea tinutelor este si in prezent unul dintre principalele motive pentru care inelele, bratarile, cerceii sau altele sunt purtate. De exemplu, aici gasesti o gama variata de creatii din metale pretioase, perfecte pentru infrumusetarea look-ului tau. 
  • Pentru a exprima apartenenta la un anumit grup – fie ca este vorba despre o afiliere sociala, etnica sau religioasa, bijuteriile pot reprezenta o marca unica distinctiva. Cel mai cunoscut exemplu este cel al crucii, purtate ca simbol al crestinismului de catre enoriasi. De asemenea, bijuteriile purtate de catre membrii unui trib indeplineau acelasi rol.
  • Ca amuleta – podoabele au fost asociate, in majoritatea culturilor, cu ezoterismul si cu spiritualitatea si se credea ca acestea au anumite puteri de a tine la distanta energiile negative sau deochiul, ori, dimpotriva, de a atrage norocul. In prezent, se considera ca anumite metale pretioase au, intr-adevar, caracteristici speciale, mai ales daca sunt purtate impreuna cu pietre semipretioase.
  • Pentru rolul lor practic – inainte de aparitia nasturilor, hainele erau purtate petrecute si fixate cu ajutorul altor materiale. Odata cu aparitia acestor obiecte decorative, oamenii au descoperit modalitati de a le integra cu succes in tinute, fiind un alt mod de a aranja hainele, care favoriza un aspect estetic placut.

 

In prezent, desi inca exista mari diferente culturale, bijuteriile au devenit foarte comune, iar modelele diferite au fost imprumutate si adaptate in majoritatea societatilor. Indiferent de motivul pentru care sunt purtate, acestea raman in continuare niste accesorii deosebite, care pot infrumuseta orice look!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *