Uncategorized

Carucioarele multifunctionale – de ce sa optezi pentru ele?

cel mai bun mod de al proteja pe cel mic

Cărucior sport, landou, multifuncţional… nu-i aşa că te simţi intimidată de oferta variată de cărucioare şi nu ştii care ar fi cel mai bun pentru bebeluşul lor?

Ei bine, de la început trebuie să ştii că atunci când căutam un cărucior pentru copii, exprimarea “cel mai bun” cărucior nu este tocmai potrivită, trebuie să ne orientăm către cel mai potrivit cărucior pentru stilul nostru de viaţă.

Pentru că am trecut şi noi prin această experienţă, am realizat mai jos un ghid sumar cu tot ceea ce trebuie să ştii atunci când alegi un cărucior, care sunt tipurile de cărucioare existente pe piaţă şi ce preţuri au.

Înainte de a face achiziţia, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:

  • Vei calatori mult cu mijloacele de transport în comun, maşina sau avionul?
  • Locuieşti la un etaj superior şi trebuie să foloseşti liftul sau să urci pe scări?
  • Îl vei folosi pentru sport (jogging)?
  • Vei avea nevoie de spaţiu mai mult pentru jucării sau diverse cumpărături (un coş mai mare)?
  • Eşti nevoită să mergi în locuri aglomerate precum supermarket, piaţă etc?
  • Vreţi să mai aveţi copii şi trebuie să păstrezi căruciorul?

Caracteristici esenţiale pentru un cărucior:
Există mai multe tipuri de cărucioare (uşor, standard, jogging, sistem 2 în 1 sau 3în 1) pe care ţi le vom prezenta pe îndelete mai jos. Totuşi, indiferent de tipul de cărucior ales, iată ce anume trebuie să urmăreşti cu extrem de mare atenţie atunci când achiziţionezi un cărucior.

 1. Roţile
  Roţile unui cărucior pot fi din plastic, umplute cu aer sau din cauciuc. Cele din plastic vor face ca micuţul tău să simtă orice denivelare de aceea nu sunt indicate. Cele umplute cu aer se pot sparge astfel că nu sunt recomandate pentru o utilizare îndelungată. Cele mai indicate sunt cărucioarele cu roţi din cauciuc, care sunt mult mai flexibile şi care vor atenua mişcările bruşte resimţite de bebeluş. De asemenea, important în cazul roţilor este ca acestea să fie bidirecţionale şi cu frâne de siguranţă solide. Dacă vei merge în locuri aglomerate, alege un cărucior care ia uşor curba. Cele cu roţi duble sunt mai uşor manevrabile. Un lucru de asemenea foarte important este mărimea roţilor. Cu cât acestea sunt mai mari cu atât mai uşor se va împinge căruciorul.
 2. Centura de siguranţă
  Este un alt element foarte important ce nu trebuie să lipsească, de preferat sunt modelele care au sistem de fixare în cinci puncte, deoarece aceste pot fi transformate în hamuri cu prindere în 3 puncte în momentul în care va fi nevoie. Trebuie să ai grija ca bebeluşul să nu poată desface mecanismele de prindere.
 3. Mâner reversibil
  În primele luni de viaţă ale bebeluşului vei prefera să îţi priveşti mereu copilul în timp ce vă plimbaţi, iar când va mai creşte, bebeluşul va dori să stea cu faţa către direcţia de mers, astfel încât să poată vedea, să observe şi să analizeze ce este în jur, în acest caz un căruţ cu mânerele reverisibile este necesar.
 4. Pliabil şi spaţios
  Pentru a fi cât mai uşor de manevrat, alege un cărucior care să se poată plia. În acest fel îl vei putea transport mai uşor în lift, maşină etc. În plus, ţine cont că bebeluşul va creşte foarte repede astfel că vei avea nevoie de un cărucior spaţios în care să aibă loc şi peste câteva luni de la achiziţionare.
 5. Accesorii
  Referitor la accesoriile căruciorului, la anumite mărci de cărucioare acestea pot fi incluse în pachet sau pot fi cumpărate separat: coşuleţ auto, tăviţă frontală, umbreluţă, parasolar, husă pentru ploaie, husă de iarnă, cearşaf pentru landou de bebe, păturică pentru landou, geantă pentru cărucior, accesoriu pentru al doilea copil, suport pentru biberoane, etc.
 6. Material impermeabil
  Anotimpul în care cumperi căruciorul te poate păcăli. Daca îl cumperi vara, tinzi să ignori dotările de iarnă – o învelitoare groasă, detaşabilă este necesară atunci când tempera­turile sunt scăzute şi vântul suflă tare. În ceea ce priveşte apărătorile pentru ploaie, care acoperă spaţiul în care stă copilul, unii părinţi le consideră nece­sare, alţii au senzatia că cel mic nu are suficient aer sub bula de plastic care, ce-i drept, îl protejează de intemperii.
 7. Culoare
  Dacă doriţi să mai aveţi şi alţi copii şi doriţi să folosiţi căruciorul şi pentru aceştia, este indicat să vă orientaţi spre o culoare neutră, care să fie potrivită atât pentru fetiţe cât şi pentru băieţi şi de asemenea, să alegeţi o culoare rezistentă la murdarie. Căruciorul trebuie să fie robust pentru a rezista la mai multe generaţii.

Tipuri de cărucior

Cărucioare uşoare sau sport

Cărucioarele care cântăresc sub 10 kilograme din noua generaţie au multe dintre dotările cărucioarelor grele, precum scaun rabatabil, coş de depozitare şi apărătoare împotriva soarelui.  Acest tip de cărucior se recomandă, în general, pentru copiii care pot sta în poziţia şezut fără ajutorul părintelui. Cu toate acestea, cărucioarele cu mai multe poziţii de înclinare a spătarului pot fi folosite şi pentru copii mai mici. În orice caz acest tip de cărucior este perfect pentru copii mai mari, care deja au început să meargă.

Cărucioarele standard

Cărucioarele standard – cu greutate şi volum mare – au de regulă scaune mai spaţioase, roţi mai mari, mai mult spaţiu de depozitare şi mânere ergonomice. Ele se descurcă bine în majoritatea situaţiilor, de aceea mulţi părinti le preferă.

Pentru cei care călătoresc, e bine de ştiut că şi aceste cărucioare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *