Sanatate / Stil de viata sanatos

Ce este osteoporoza, de ce apare si cum se trateaza?

osteoporoza

Osteoporoza este cea mai obisnuita boala a scheletului osos si se caracterizeaza printr-o diminuare a densitatii osoase si a calitatii oaselor. In Franta, de exemplu, 4 milioane de femei sufera de osteoporoza.

Pierzand calciu, indispensabil pentru rezistenta oaselor, acestea sunt mult mai expuse fracturilor. In general, ele se produc in urma cazaturilor sau a unor accidente obisnuite.

Care este partea genetica in aceasta maladie? Ce trebuie sa determine o femeie sa mearga la control pentru a depista osteoporoza si ce examene se pot face in aceasta privinta? Iata cateva intrebari ale caror raspunsuri le puteti afla cu ajutorul medicului reumatolog Karine Briot, de la spitalul Cochin din Paris.

Osteoporoza este o boala ereditara?

osteoporoza

Osteoporoza nu se mosteneste, nu exista gene identice. In schimb, exista o influenta a fondului genetic asupra riscului de a te imbolnavi de osteoporoza printre multi alti factori (varsta, tabagismul etc.).

Unul dintre ei este fractura legata de o fragilitate osoasa existenta la o ruda de gradul I, in special la mama. Astfel, daca mama a suferit o fractura cauzata de fragilitatea osoasa, cum ar fi cea de col femural, acest ancetedent dubleaza riscul fracturii osteoporotice la fiica sa.

  • Cand trebuie sa stie o femeie ca are osteoporoza

In cazul unei fracturi legate de fragilitatea osoasa (col femural, vertebra, incheietura mainii etc.) la rudele de gradul I, mai ales la mama, atunci trebuie cercetati factorii care pot provoca osteoporoza la o femeie aflata la menopauza.

  • Ce examene se fac

Mai intai, femeia trebuie sa consulte un medic, pentru a vedea ca exista indiciile unei osteoporoze. Apoi, este necesara o osteodensitometrie pentru a masura densitatea osoasa. Dupa rezultatele acestui examen, pot fi efectuate explorari suplimentare (dozare calciu, vitamina D, etc.).

Depistarea din timp a osteoporozei permite evaluarea riscului de fracturi si de a stabili daca e necesar un tratament special.

Pentru mai multe informatii despre osteoporoza oferite de specialistii in domeniul medical, intrati pe site-ul Catenapascupas.ro. Simptomele, cauzele si tratamentul osteoporozei sunt subiecte explicate pe acest site al farmaciei online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *