Social

Colectarea deseurilor medicale – importanta pentru protejarea oamenilor

deseuri medicale

In prezent, intreaga lume se confrunta cu problma deseurilor, atat a celor periculoase, cat si a celor nepericuloase. Multe tari au luat atitudine in privinta acestora, iar lucrurile au luat-o pe calea cea buna si se asteapta schimbari cat mai benefice pentru mediul incojurator si pentru sanatatea umana.

In Romania, lucrurile se misca ceva mai greu, fie datorita sistemului, fie nepasarii oamenilor, iar ecosistemul devine, de la an la an, mai afectat si mai dificil de salvat. Locuitorii acestei tari nu constientizeaza pericolul care ne paste, daca nu schimbam rapid modul de gandire si aleg sa ramana nepasatori, pe motivul “eu de ce sa fac, daca ceilalti nu fac?”. Este total gresit acest punct de vedere, deoarece schimbarea se produce cu pasi mici.

Ce pasi trebuie sa urmeze institutiile pentru a colecta deseurile medicale?

Oamenii trebuie sa fie constienti de faptul ca nu ne confruntam numai cu deseuri nepericuloase, ci si cu cele periculoase, asa cum sunt cele medicale. Spitalele, laboratoarele si alte institutii sanitare trebuie sa fie un exemplu pentru romani si sa inceapa sa colecteze deseurile medicale, cu ajutorul firmelor specializate, daca este nevoie, intrucat ele sunt principalii producatori de deseuri de acest fel.

Orice om stie ca acul unei seringi care a fost folosit pentru o persona, nu mai poate fi folosit si pe alta, caci este de unica folosinta si trebuie aruncat imediat dupa utilizare, in recipientele speciale si nu in acelasi loc cu alte ambalaje.

Procesul de colectare a acestor tipuri de deseuri nu este nici dificil, nici nu ocupa timp, insa ne poate salva vietile, de aceea institutiile trebuie sa parcurga cativa pasi, pentru a ne demonstra ca tin la sanatatea oamenilor.

  • Primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa diferentieze deseurile periculoase de cele nepericuloase.
  • Apoi, trebuie sa le trateze atent, deoarece daca cele nepericuloase (ambalaje, hartie, flacoane, recipienti din sticla sau plastic) se ating de celelalte, se transforma automat in deseuri periculoase.
  • Institutiile trebuie sa le sorteze si sa le depoziteze in recipientele speciale, in functie de importanta acestora.

Care sunt cele mai periculoase deseuri medicale?

Deseurile medicale nepericuloase pot lua rapid statutul de periculoase, daca se contamineaza cu sangele sau fluidele unei persoane care are o boala contagioasa, de exemplu, insa printre cele mai improtante sunt:

  • Deseurile anatomo-patologice
  • Desurile infectioase
  • Deseurile intepatoare si cele taietoare
  • Deseurile chimice si cele farmaceutice
  • Deseurile radioactive

Acestea sunt printre cele mai periculoase deseuri medicale, de aceea trebuie realizata o precolectare eficienta, iar apoi institutiile sanitare si spitalele pot apela la sprijinul unei firme specializate in colectarea unor stfel de deseuri, care sa le ajute sa protejeze sanatatea oamenilor si ecosistemul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *