Auto

Constatarea amiabila sau cum poti sa nu implici Politia in caz de accident rutier

In Romania, in fiecare an, peste 2.700 de oameni isi pierd viata in accidente rutiere, iar alti 10.000 sunt grav raniti. In anul 2009, in Uniunea Europeana 35.000 de oameni si-au pierdut viata intr-un accident rutier. Romania sta cel mai prost la acest capitol – cu aproape 2.800 de decese in 2009 in urma accidentelor de pe sosea – avand cea mai mare rata de fatalitate în raport cu numarul de locuitori. In acest context ingrijorator a aparut si s-a dezvoltat conceptul de asigurare auto, iar de-a lungul timpului a aparut si conceptul de constatare amiabila in caz de accident.

Ce este o constatare amiabila ?

constatarea amiabila

In ideea de a solutiona un accident rutier minor a fost creat conceptul de constatare amiabila de accident. Ce este totusi o constatare amiabila de accident ? Este o procedura utilizata de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene in cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore, insa definitia unui accident cu daune materiale minore difera in functie de statul in care accidentul a avut loc.

Beneficiul cel mai mare al acestei constatari amiabile de accident este acela ca Politia nu mai este implicata in solutionarea respectivului accident. Astfel, partile implicate intr-un astfel de accident dispun de posibilitatea de a completa impreuna si apoi depune la companiile de asigurare un formular tipizat, denumit Constat Amiabil sau Constatare Amiabila, fapt care ii scuteste de interventia Politiei.

Aceasta constatare amiabila de accident are ca scop principal obtinerea informatiilor referitoare la circumstantele in care s-a produs accidentul, insa aceasta nu stabileste partea vinovata de producerea accidentului, acest aspect fiind lasat pe seama asiguratorilor RCA ale celor doua vehicule implicate in accident.

Care sunt de fapt conditiile in care poti recurge la constatarea amiabila de accident ?

Pentru a putea aplica la constatarea amiabila in caz de accident rutier trebuie sa fie indeplinite mai multe conditii. Astfel, pentru accidentele petrecute pe teritoriul Romaniei, printre conditiile in care puteti apela la constatarea amiabila in vederea solutionarii evenimentului fara implicarea Politiei se numara si :

· In accidentul rutier trebuie sa fi fost implicate doar doua autovehicule

· Pagubele accidentului trebuie sa fie minore si numai de natura materiala

· Accidentul trebuie sa se fi petrecut doar pe drumuri publice, drumuri inchise circulatiei publice, diverse incinte etc.

Ceea ce trebuie retinut despre constatarea amiabila este faptul ca aceasta nu are statut obligatoriu, ci este o procedura optionala. In fapt, aceasta este o alternativa la varianta traditionla : mers la Politie, dat declaratii, intocmit proces verbal etc. In Romania aceasta metoda este folosita de la 1 iulie 2009.

De asemenea, se recomanda ca aceasta constatare amiabila in caz de accident sa fie obtinuta in termen de 24 de ore de la data producerii accidentului, prin prezentarea vehicululi implicat in accident la unul dintre asiguratorii RCA unde proprietarii vehiculelor au asigurare auto.

Formularul de constatare amiabila poate fi descarcat online de pe site-urile firmelor specializate in acest domeniu. Prin urmare, daca sunteti implicat intr-un accident auto cu daune materiale minore nu ezitati sa aplicati metoda constatarii amiabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *