Auto

Cum sa tunezi masina cu bani putini

sofer la volan

Inca de la aparitia primelor automobile, multi dintre proprietarii acestora au incercat sa se desprinda din masa mare anonima prin detinerea si conducerea unui automobil cat mai performant. In ultimii ani insa s-a inregistrat o uniformizare a automobilelor manufacturate de diferiti producatori, acest lucru facand dificila atingerea unor dorinte in materie de performanta auto.

Solutia gasita de doritorii de performanta a fost modificarea masinilor conform gusturilor proprii, activitate cunoscuta in randul proprietarilor de automobile sub numele de tunning. Cea mai mare parte a modificarilor aduse automobilelor proprietate personala a fost insa foarte costisitoare, din aceasta cauza tunarea masinilor fiind rezervata doar celor cu o avere peste medie. Insa proprietarii auto care nu dispun de sume considerabile pentru a investi in modificarea masinii au cautat o alta solutie.

Aceasta solutie a aparut odata cu introducerea in ansamblul automobilului a unui computer electronic de control al motorului. Acest dispozitiv cunoscut sub numele de Electronic Control Unit sau mai pe scurt ECU a inceput sa fie folosit pe larg in ultimii 15 ani, ceea ce a oferit doritorilor de performanta o oportunitate de a-si modifica masinile cu bani putini si eforturi reduse.

Ce este chiptuningul?

chiptuning auto

Chiptuningul este ultima moda aparuta in domeniul tunarii automobilelor si inseamna modificarea setarilor unitatii de control electronic al motorului. Prin chiptuning se pot atinge performante vizibil sporite fara a modifica fizic masina, acest lucru ducand la o investitie mica, pe cand rezultatele sunt foarte vizibile.

Remaparea, asa cum mai este denumit chiptuningul, a aparut ca urmare a modului in care producatorii de automobile isi inzestreaza din fabrica unitatea de control electronic cu setari moderate. Aceste setari permit functionarea cat mai aproape de optim a automobilului, chiar si in conditii mai putin favorabile, cum ar fi combustibil de mai proasta calitate, intretinere deficitara, temperaturi extreme etc.

Exista insa si un dezavantaj al setarilor moderate si anume functionarea motorului la un nivel departe de performantele maxime pe care acesta le poate atinge. Mecanicii priceputi au gasit insa solutia de a spori performantele prin setari apropiate de tolerantele maxime ale motorului.

Daca chiptuningul nu este realizat de specialisti apare insa pericolul deteriorarii motorului putandu-se ajunge chiar la distrugerea totala a acestuia. Din aceasta cauza este absolut obligatoriu ca doritorii de chiptuning sa nu apeleze la specialistii din spatele blocului, ci la ateliere specializate unde exista mecanici specializati in remapare, precum si ultimele tipuri de soft necesare remaparii.

Care sunt avantajele chiptuningului?

cum se face chiptuning la masini

Desi este o operatiune relativ noua in Romania, din ce in ce mai multi proprietari de automobile apeleaza la aceasta forma de a-si modifica masinile.

Marturiile acestora sunt edificatoare pentru orice doritor de performante sporite. Printre numeroasele avantaje ale chiptuningului se numara:

  1. Usurinta realizarii remaparii nefiind necesara modificarea fizica a automobilului, ci doar rescrierea softului care controleaza unitatea de control electronic. Aceasta rescriere se realizeaza extrem de usor prin intermediul mufei OBD prezenta pe majoritatea masinilor moderne. Mai mult de atat, remaparea nu presupune pierderea garantiei automobilului existand posibilitatea daca proprietarul doreste sa se revina la setarile initiale.
  2. Este relativ ieftina, pentru cateva sute de euro se vor obtine satisfactii maxime.
  3. Puterea motorului creste intr-un mod foarte vizibil cu un procent intre 15-30% in functie de marca automobilului si de motorizarea acestuia.
  4. Cuplul motor creste proportional cu puterea motorului rezultand astfel acceleratii intense, ceea ce ofera satisfactii deosebite soferilor.
  5. Consumul de combustibil scade prin arderea mai eficienta a acestuia datorita aprinderii si amestecului de combustibil-aer optimizat.
  6. Odata cu scaderea consumului de combustibil are loc o micsorare a poluarii deziderat tot mai dorit in zilele noastre, ecologia fiind din ce in ce mai mult o moda printre proprietarii de autovehicule din Romania.
  7. Este foarte usor de realizat fiind necesare doar 2-3 ore de lucru la masina, astfel soferii putandu-se bucura de noile lor masini performante imediat dupa predarea acesteia in mainile pricepute ale mecanicilor.

Unde se realizeaza un chiptuning performant?

volan de masina

Pe piata au aparut tot mai multe dispozitive care promit cresterea performantelor, acestea laudandu-se cu faptul ca sunt foarte usor de folosit.

Proprietarii de automobile care isi procura astfel de echipamente din mediul online trebuie sa stie ca isi pun in mare pericol integritatea motoarelor. Solutia cea mai potrivita devine apelarea la ateliere specializate unde se intalneste profesionalismul angajatilor cu cele mai noi softuri si dispozitive pentru chiptuning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *