Casa si gradina

Daca nu ai inca un deferizator, bei apa de calitate indoielnica

deferizator

Daca te intereseaza sa bei de la robinet o apa curata, fara impuritati metalice, cu un gust bun si cu o limpezime normala, atunci fa ceva concret in acest sens. Exista un filtru denumit deferizator, despre care cititi mai multe aici: https://www.clack.ro/deferizatoare/, si inca dupa numele lui iti poti da seama la ce foloseste. Deferizatorul este un sistem de filtrare al apei care indeparteaza concentratiile de metale si posibil si hidrogenul sulfurat (care ofera un miros neplacut apei si o culoare usor galbuie). Manganul, de asemenea.

Alte filtre pot sa inlature cateva particule metalice, dar un deferizator este special conceput pentru acest lucru si exista nu ca parte a unui filtru mai complex, ci ca un filtru de sine statator. Vrei ori nu vrei, particulele metalice, mai ales de pe reteaua de apa din Romania, destul de invechita sau la care se lucreaza, exista din plin.

deferizatoare-apa

Si daca nu iti alimentezi casa de la retea, ci de la fantana, sa stii ca si in fantana pot fi particule metalice. Pentru ca apa sta mai mult si nu este in miscare tot timpul, hidrogenul sulfurat poate sa existe in concentratii suficient de mari incat sa crezi ca nici fantana nu te ajuta sa bei apa perfect curata.

Deferizatorul se bazeaza pe reactia dintre oxigen si fier

Pentru a optimiza aceasta reactie si pentru a o folosi in curatarea apei, toate deferizatoarele functioneaza pe anumite rasini care sunt spalate dupa anumite cicluri setate printr-o valva electronica. Rasinile acestea poarta rolul de catalizator, iar reactia catalitica depinde sau nu de pH-ul apei. Iata 3 tehnologii folosite, si intalnite la deferizatoarele afisate online pe site-ul Clack.ro:

  • Tehnologia BIRM reiese din folosirea unei rasini catalitice a carei actiune depinde de pH-ul apei
  • Tehnologia Pyrolox este veche dar inca buna, si foloseste dioxidul de mangan pentru a gasi manganul in stare pura si pentru a il opri; bineinteles, are aceeasi reactie catalitica, deci opreste si particulele de fier; si actioneaza si asupra hidrogenului sulfurat de asemenea; si ghici ce: fara sa se mai tina cont de pH-ul apei, iata de ce este o tehnologie folosita si in prezent!
  • GreenSand+, cea mai recenta tehnologie (regasita in Romania multumita Clack.ro), care face ceea face Pyrolox dar care permite un debit dublu (adica 20 de litri pe minut, si nu maxim 10, cum permit deferizatoarele ce functioneaza pe celelalte doua tehnologii, BIRM si Pyrolox)

deferizator

Deferizatoarele bune se fabrica in S.U.A. si se comercializeaza in tara

Pentru ca in S.U.A., obiceiurile mentinerii unei vieti sanatoase exista de multe zeci de ani, cel putin in unele aspecte, cel mai probabil faci o alegere buna daca iti cumperi un deferizator produs acolo si comercializat in Romania.

Cel mai simplu mod prin care poti face asta este sa intri pe Clack.ro si sa analizezi produsele de acolo, urmand sa discuti cu reprezentantii din Romania ai producatorului Clack International Solutions din S.U.A.

Si daca tot nu esti convins ca pentru o apa buna trebuie sa iei un deferizator, gandeste-te ca odata ce il cumperi si il montezi, 4-6 ani scapi de grija apei impure,nu trebuie sa faci mentenanta. Numai cu ciclul de spalare a rasinii fixata de fibra de sticla trebuie sa ai grija. In rest… bucura-te de apa de la robinet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *