Uncategorized

Femeia şi incontinenţa urinară

În general se apreciază că între 10-12% dintre femei suferă regulat de incontinenţă urinară cu o prevalenţă mult mai mare la anumite grupuri de vârstă. Cea mai frecventă formă de incontinenţă urinară la femei este incontinenţa urinară de efort. Este urmată de incontinenţa imperioasă, iar multe femei suferă de ambele forme de incontinenţă având simptome combinate.

EVALUAREA DIAGNOSTICĂRII

Când o femeie se prezintă cu simptome de incontinenţă urinară este foarte important să excludem altă patologie înainte de a pune diagnosticul de incontinenţă urinară de efort (IUE), incontinenţă imperioasă (IUI) sau incontinenţă mixtă. Aceasta trebuie să cuprindă un istoric medical pentru depistarea traumatismelor craniene, cervicale sau dorsale, afecţiuni relevante ca de ex. diabetul, sportul şi activitatea fizică, paritatea, antecedente familiale şi o analiza a simptomatologiei urinare şi examinarea fizică.

Analizarea simptomatologiei include episoadele raportate şi natura incontinenţei. Întotdeauna trebuie prelevate probe pentru analizarea urinei pentru a depista infecţii ale vezicii sau ale tractului urinar şi pentru a exclude hematuria. Dacă se poate, îndrumaţi pacienta să completeze un jurnal al micţiunilor pentru a vă documenta atât despre orele cât şi despre volumul evacuărilor, volumul şi natura aportului lichidian.

Examenul fizic trebuie să excludă constipaţia, prolapsul, formaţiuni tumorale pelviene, fistula şi leziuni determinate de sarcină, naştere, proceduri chirurgicale sau traumatisme anterioare. Simptomele neurologice şi starea mentală trebuie evaluate în cazul traumatismelor cerebrale, scleroză multiplă, boala Parkinson, Alzheimer etc.

În final, poate fi aplicată o evaluare a calităţii vieţii, mobilităţii şi a accesului la toaletă pentru a determina necesitatea tratamentului.

INCONTINENŢA URINARĂ DE EFORT

Incontinenţa urinară de efort descrie pierderea involuntară de urină la efort sau exerciţii, la strănut sau la tuse. Aceste pierderi sunt de obicei în cantitate mică, dar uneori pot fi semnificative.

Alternative de tratament

Mod de viaţă

Revizuiţi modul de viaţă în privinţa aportului alimentar şi de lichide, scăderea în greutate şi fumatul. Persoanele supraponderale au o tendinţă mai mare de a suferi de incontinenţă de efort datorită creşterii presiunii abdominale. Fumătorii tuşesc mai mult, ceea ce poate determina o creştere a incidenţei pierderii.

  • Nu beţi prea mult sau prea puţin. Reducerea aportului lichidian pentru a diminua producerea de urină poate determina iritarea vezicii urinare şi favoriza infecţia.
  • Evitaţi cafeaua şi băuturile acidulate, care pot irita vezica urinară, ca şi alcoolul.
  • Revizuiţi medicaţia curentă pentru a descoperi interacţiuni sau efecte iatrogene.

Exerciţii pentru musculatura planşeului pelvian

Prima linie de tratament general acceptată pentru incontinenţa de efort sunt exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian, pentru a ameliora capacitatea vezicii urinare şi presiunea de închidere a uretrei. Consultarea unui fizioterapeut este cea mai eficientă cale de a fi siguri că exerciţiile sunt efectuate corect şi oferă cele mai bune şanse de reuşită. Examinarea fizică va ajuta la determinarea stării musculaturii planşeului pelvian şi permite fizioterapeutului să recomande un regim de exerciţii personalizat.

Biofeedback-ul şi stimularea electrică ajută la executarea exerciţiilor pentru musculatura planşeului pelvian atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei şi ideal ar trebui recomandate de fizioterapeut sau specialistul în continenţă.

Dispozitive medicale

Produsele absorbante pentru incontinenţă concepute special pentru incontinenţă urinară sunt cele mai populare produse printre pacienţi, pentru protecţia împotriva pierderii de urină. Există atât produse de unică folosinţă cât şi reutilizabile şi, de asemenea, nu toate produsele sunt la fel, multe sunt realizate la un standard tehnologic înalt care garantează utilizatorului flexibilitate şi uşurinţă în utilizare. Pacienţii pot utiliza câteva tipuri diferite de absorbante sau scutece tip chilot în funcţie de nevoile zilnice. Există absorbante şi scutece tip chilot pentru anumite scopuri, care pot fi subţiri şi discrete pentru a fi utilizate ziua sau destul de substanţiale pentru a absorbi scurgerile masive. Consultanţii pentru incontinenţă pot acorda cele mai bune îndrumări despre produsele de utilizat şi organizaţiile locale pentru continenţă pot răspunde problemelor consumatorilor.

De asemenea, pot fi utilizate alte produse pentru a colecta urina şi inhibitori ai fluxului urinar pentru a reţine pierderile în anumite circumstanţe. Sondele pot fi utilizate ca măsură temporară, postoperator, sau ca soluţie pe termen lung. Sondele pot fi intermitente sau permanente şi sunt conectate fie la o pungă de drenaj purtată de persoană sau la o valvă care permite golirea prin sondă într-un recipient în mod regulat. Cateterul suprapubian permanent poate fi introdus chirurgical transabdominal şi mai rar prin uretră. Pacienţii sau îngrijitorii pot fi instruiţi să le schimbe şi să le cureţe.

Intervenţii farmacologice şi chirurgicale (în anumite condiţii)

Intervenţii farmacologice

Sunt disponibile substanţe noi care pot fi utile în tratarea incontinenţei de efort. Acestea sunt inhibitoare duale ale recaptării de noradrenalină/serotonină şi sunt disponibile pe anumite pieţe din Europa. Studiile au sugerat că cele mai bune rezultate sunt obţinute dacă acestea sunt utilizate în asociere cu exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian.

Intervenţii chirurgicale

Urologul sau ginecologul pot da sfaturi cu privire la toate procedeele chirurgicale disponibile pentru incontinenţa urinară de efort. Există procedee pe cale deschisă şi procedee în regim de spitalizare de zi precum şi utilizarea de agenţi de încărcare. Pentru majoritatea pacienţilor, chirurgia pentru incontinenţa de efort trebuie să rămână a treia opţiune după ce tratamentul conservator şi intervenţiile farmacologice nu au dat rezultatul dorit.

INCONTINENŢA IMPERIOASĂ

Incontinenţa imperioasă sau vezica hiperreactivă se referă la o hiperreactivitate a muşchiului detrusor al vezicii urinare care duce la o imperiozitate crescută, brusc sau aproape brusc, şi este adesea însoţită de pierdere de urină. În cazuri grave, volumul pierderii poate fi mare. De asemenea, pot apărea polachiuria (mai mult de opt ori pe zi) şi nicturia (o dată sau de mai multe ori pe noapte).

Alternative de tratament

Mod de viaţă

Faceţi în aşa fel încât să se ajungă la toaletă cât mai uşor posibil. Aceasta poate implica adaptări speciale ale spaţiului în care trăieşte pacientul. Capacul toaletei ridicat, balustrade, scaune cu oliţă în dormitor, toate pot ajuta pacientul, precum şi haine cât mai uşor de desfăcut dacă dexteritatea manuală este o problemă.

Reeducarea vezicii urinare

Reeducarea vezicii urinare este o tehnică comportamentală concepută pentru a creşte capacitatea vezicii urinare şi a descreşte frecvenţa micţiunilor. În timp, vezica urinară devine mai puţin iritabilă şi capabilă să facă faţă la volume mai mari de urină. Un jurnal al micţiunilor este primul pas în evaluarea incontinenţei imperioase şi stabilirea unui plan de reeducare a vezicii urinare.

Exerciţii pentru musculatura planşeului pelvian

Exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian sunt cel mai eficiente pentru incontinenţa de efort şi incontinenţa mixtă, dar pot ajuta şi în cazul celor cu incontinenţă imperioasă, prin întărirea musculaturii şi micşorarea sau eliminarea pierderilor. Biofeedback-ul şi stimularea electrică ajută la executarea exerciţiilor pentru musculatura planşeului pelvian şi ideal ar trebui recomandate de fizioterapeut sau specialistul în continenţă.

Dispozitive medicale

Unele femei suferă pierdere bruscă involuntară de urină şi aleg să poarte un produs absorbant pentru incontinenţă atunci când se află în situaţii de risc. Există câteva tipuri şi forme de absorbante şi scutece tip chilot care sunt adecvate unor cantităţi variate de pierderi de urină. Sunt disponibile atât produse de unică folosinţă cât şi reutilizabile. Un consultant în continenţă experimentat poate îndruma pacienta spre cea mai potrivită formă de protecţie care este concepută pentru a absorbi urina şi nu utilizarea  unui absorbant sanitar care este conceput pentru a absorbi sânge.

De asemenea, pot fi utilizate alte produse pentru a colecta urina şi inhibitori ai fluxului urinar pentru a reţine pierderile în anumite circumstanţe. Sondele pot fi utilizate ca măsură temporară, postoperator, sau ca soluţie pe termen lung. Sondele pot fi intermitente sau permanente şi sunt conectate fie la o pungă de drenaj purtată de persoană sau la o valvă care permite golirea prin sondă într-un recipient în mod regulat. Cateterul suprapubian permanent poate fi introdus chirurgical transabdominal şi mai rar prin uretră. Pacienţii sau îngrijitorii pot fi instruiţi să le schimbe şi să le cureţe.

Intervenţii farmacologice şi chirurgicale (în anumite condiţii)

Pentru hiperreactivitarea muşchiului detrusor pot fi prescrise medicamente antimuscarinice sau anticolinergice. Intervenţiile chirurgicale pentru incontinenţa imperioasă fără simptome de incontinenţă de efort sunt rare.

INCONTINENŢA MIXTĂ

În incontinenţa mixtă, simptomele de incontinenţă urinară de efort coexistă cu cele ale incontinenţei imperioase. În conformitate cu cele mai recente instrucţiuni ale Comitetului Internaţional pentru Incontinenţă, se recomandă iniţial tratarea simptomului predominant.

ALTE FORME DE INCONTINENŢĂ

Există şi alte forme de incontinenţă care pot să nu se înscrie în categoriile de mai sus.

  • Incontinenţa la râs: O formă de incontinenţă trăită în general în tinereţe, dar care poate continua la maturitate. Micţiune declanşată de râs, este rezultatul unui muşchi detrusor instabil şi poate fi ereditară.
  • Incontinenţa funcţională: Incapacitatea de a ajunge la toaletă pentru a urina fie din cauza unei afecţiuni (fizice sau mentale) fie din cauza unei infirmităţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *