Uncategorized

Fracturile – tipuri si masuri de prim ajutor

Fracturile oaselor sau ale articulatiilor apar in general in urma unei caderi sau a unui traumatism direct. Deoarece este greu de investigat gravitatea traumatismului, cel mai important lucru este imobilizarea membrului fracturat. Iata cele mai frecvente tipuri de fracturi si cateva masuri de prim ajutor:

1. Fracturile membrelor superioare
Membrul fracturat poate fi deformat, umflat sau sa prezinte un hematom. Adesea, victima isi tine singura bratul ranit deoarece astfel este mai putin dureros. Imobilizarea membrului ranit este de importanta maxima pentru a se evita agravarea fracturii, si se face legand o esarfa (un tricou) de gatul victimei, astfel incat membrul fracturat sa poata fi introdus si suspendat in aceasta.

2. Fracturile memebrelor inferioare
Victima este lungita, piciorul afectat este dureros, deformat si, eventual, umflat. Aici, din pacate, situatia este mai grava decat in cazul fracturilor la maini, deoarece bolnavul nu poate fi transportat fara ajutor medical. Cele mai grave fracturi ale membrelor inferioare sunt cele de la nivelul coapselor (fractura de femur), care poate provoca o hemoragie grava.

3. Fracturile deschise ale membrelor
Daca osul este vizibil, e clar ca avem de-a face cu o fractura deschisa. In acest caz trebuie sa chemi imediat ambulanta. Pune apoi comprese sterile pe rana si evita orice miscare a membrului pana la sosirea specialistilor.

Sfaturi in caz de fracturi deschise ale membrelor

– nu incerca niciodata sa pui la loc un os fracturat;
– nu misca membrul afectat;
– nu-i da victimei nimic de baut sau de mancare, deoarece o poate astepta o operatie.

 

4. Fracturile vertebrale
Aceste traumatisme rezulta prin socuri directe sau indirecte si prezinta un mare risc de paralizie. Primele semne de fractura a coloanei vertebrale sunt:

 

– durere localizata la nivelul coloanei sau la distanta;
– durere la miscare;
– furnicaturi in membre;
– desensibilizare;
– paralizie totala sau partiala a unuia sau mai multor membre;
– insuficienta respiratorie in caz de atingere cervicala.

Cheama cat mai repede salvarea, mentine ranitul imobil si tine-i capul cu mainile ca intr-un cuib. Aceasta pozitie este importanta pentru evitarea oricarei miscari a coloanei. Supravegheaza victima pana la sosirea ambulantei si fii atent la eventualele semne de gravitate. In caz de inconstienta, pozitioneaza victima in pozitie laterala de securitate.

Dupa o cadere sau un traumatism direct, suspecteaza intotdeauna atingerea coloanei vertebrale. De aceea, evita orice miscare a victimei si asigura cat mai repede mentinerea capului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *