fashion si shopping

Ghidul pentru codul vestimentar social pentru barbati

codul_vestimentar-785x350

codul_vestimentar-785x350

Codul vestimentar în zilele noastre este asociat cel mai adesea cu regulile de la locul de muncă. Multe locuri de muncă încă au reguli scrise pentru vestimentația angajaților, cu diverse grade de strictețe. Mult mai rare sunt codurile vestimentare pentru evenimentele sociale.

Solicitările scrise referitoare la ținuta participanților sunt alcătuite, de obicei, dintr-unul sau două cuvinte și sunt înțelese de toți oaspeții.

Din nefericire, înțelegerea universală a codurilor vestimentare sociale urmează calea scrisului de mână: are un farmec desuet pentru unii, dar cei mai mulți dintre noi nu se mai deranjează în acest sens.

Așa că, dacă ești invitat la un eveniment cu un cod vestimentar  – sau planifici un eveniment și vrei o anume ținută din partea invitaților – ești în locul potrivit!

Codul vestimentar formal – ținuta de ceremonie

Expresia ”ținută formală” este greșit înțeleasă în societatea modernă.
Ținuta formală nu înseamnă costum și cravată! Este un cod vestimentar mult mai pretențios, care se referă la îmbrăcăminte pe care cei mai mulți bărbați nu o au.
Dacă menționezi ținută formală pe o invitație (și nu aparții unei clase foarte bogate sau înstărite), trebuie să înțelegi că ceri celor mai mulți invitați să treacă, probabil, printr-un proces de împrumut.

Ținuta formală pentru bărbați se schimbă în funcție de momentul zilei: în timpul zilei, înseamnă o ținută de zi cu frac și vestă, iar seara, înseamnă ținută de ceremonie. Ambele sunt coduri vestimentare extrem de stricte.

Ar fi neobișnuit (și puțin arogant) să cerem o ținută formală la un eveniment personal. Cele mai multe evenimente cu ținută formală de ceremonie sunt cele diplomatice sau ceremonii de decernare de premii și evenimente britanice sportive ocazionale.

Dacă nu ești un moștenitor/moștenitoare din societatea înaltă, care organizează un bal la un hotel din New York, este probabil prea strict pentru nunta ta sau sărbătorirea zilei de naștere.

Codul vestimentar semi-formal – Ținuta formală

Nu te lăsa păcălit de exprimarea diminutivată – ținuta semi-formală este încă cel mai strict cod vestimentar pe care cei mai mulți dintre noi îl vom purta.
La fel ca ținuta formală, ținuta semi-formală se schimbă în funcție de momentul zilei. Seara, înseamnă smoking negru, iar ziua înseamă redingotă (o alternativă relaxată pentru ținuta de zi).

Cei mai mulți dintre oaspeții moderni nu vor face diferența. În zilele noastre, smokingurile în timpul zilei devin o apariție deprimant de comună.
Dacă, în calitate de gazdă, dorești ca bărbații să poarte redingote, ar putea fi indicat să formulezi ”ținută semi-formală de zi (redingote pentru bărbați)” la secțiunea ”ținută” sau ”cod vestimentar” de pe invitație. Este puțin inadecvat, dar elimină confuziile.

Sunt bărbați care au propriul smoking, dar pentru ceilalți este doar un alt cod vestimentar, care îi va forța să închireze ținuta. Folosește-l rar și doar pentru evenimente importante cum sunt nunțile.

Ar fi neobișnuit pentru cineva din afara societății înalte să organizeze mai mult de unul sau două evenimente semi-formale de-a lungul vieții!
Dacă primești o inivitație semi-formală, alocă-ți timp suficient pentru procesul de închiriere. Așteaptă-te să dureze câteva săpătămâni de la prima probă până când ținuta aleasă să sosească și să fie modificată.

Fii ferm cu personalul de vânzări și asigură-te că înțelege că ești interesat doar de o ținută formală reală (sau o ținută formală de zi) – în zilele noastre, cele mai multe oferte, de la magazinele care închiriază haine, sunt costume din carton colorat pentru balurile de la liceu și nunți, nu ținute formale sau semi-formale adevărate.

Codul vestimentar pentru afaceri

Un cod vestimentar de afaceri înseamnă un singur lucru pentru bărbați: costume asortate.
Dacă o invitație specifică în mod clar ținută de afaceri, este mai bine să mizezi pe formalitate și să porți un costum de culoare închisă sau cu dungi fine.
Asortează-l cu o cămașă elegantă albă, o cravată clasică și pantofi oxford din piele neagră și ești ”in business”.

Există o anume flexibilitate la evenimentele sociale, în special la cele de zi, așa că dacă preferi un costum gri deschis sau unul maro inchis – acestea sunt accetabile.
Însă, de obicei, ”codul vestimentar de afaceri” înseamnă costume mai scumpe pentru bărbați.

Dacă, pe de cealaltă parte, invitația menționează doar ”costum și cravată pentru bărbați” sau ceva similar, ”costumele sociale” în culori deschise sau țesături mai bogate sunt acceptate.

Acesta nu este, în mod strict, un cod vestimentar, ci o solicitare pe care o vei vedea periodic pe invitații, în special în cazul evenimentelor elegante, dar flexibile cum sunt dejunurile de afaceri sau ieșirile la biserică.

Ținuta de afaceri casual sau ținuta casual

Există câteva variații ale acestei expresii, toate însemnând, de fapt, același lucru. Pentru bărbați, sacourile/jachetele sunt de preferat, dar nu obligatorii, și nu ca parte dintr-un costum întreg.

Cele mai multe ținute casual conveționale pentru un bărbat înseamnă un sacou bleumarin cu pantaloni lejeri gri. (Este o alternativă elegantă comună la ținuta formală de afaceri, care se numește uneori ”costumul California”).
În cazul în care cuvântul ”casual” apare pe invitație, este permisă o anume flexibilitate.

Sacourile sau jachetele sport reprezintă cea mai elegantă ținută din cod, în timp ce puloverele sau cămășile fără nimic peste sunt mai puțin formale.
În general, este mai bine să vii cu o jachetă și cravată și apoi să renunți la una sau la ambele dacă ești prea formal. Este ușor să devii mai puțin formal când ai un sacou sau o jachetă sport, dar dificil să devii mai formal când porți doar cămașă.

Ca standard minim, o invitație ”de afaceri” casual va menționa totuși pantaloni lejeri (nu jeans) și cămașă cu guler, pantofi din piele și șosete asortate pantalonilor.

Ținuta casual

O invitație, care menționează ”ținută casual”, permite, cel mai adesea, flexibiltate, însă există totuși așteptarea unei ținute corespunzătoare unui eveniment social.
Cravatele nu sunt cu siguranță necesare, dar ar trebui totuși să existe o jachetă casual.

În mod similar, pantalonii jeans sunt acceptabili dacă invitația menționează ”casual”, dar ar trebui să fie de culoare închisă, nu pantaloni jeans de lucru sau model sfâșiat sau cu găuri.

Pantofii din piele și cămășile cu guler sunt de preferat.
Codul ”casual” indică că gazda nu pune accent pe formalități.
Doresc un eveniment relaxat la care oaspeții să se simtă bine. Toate bune și frumoase, dar tot trebuie să arăți că ai depus un efort. Este pur și simplu politicos.

Sensul codurilor vestimentare ”opționale”

Ocazional, codurile vestimentare vor indica cuvântul ”opțional”. Apare, în general, la niveluri mai înalte de formalitate, ex: ”ținuta formală opțională”.

Înseamnă că gazda intenționează să poarte codul menționat și încurajează oaspeții să facă la fel dacă doresc. Este un mod de a face un eveniment mai elegant, fără a cere unui oaspete să respecte un standard înalt, care să necesite închirierea de haine sau achiziții scumpe.

Cu un cod vestimentar opțional, este însă preferabil să îl respectăm (fără să îl depășim – nu vei purta o ținută de ceremonie la un eveniment cu ”ținută formală opțională”).

Ca alternativă, poți purta o ținută cu un nivel mai scăzut de formalitate.
De exemplu, dacă evenimentul prevede ”ținută formală opțională” și nu dorești să închiriezi un smoking, poți purta un costum de culoare închisă cu o cămașă albă simplă și o cravată clasică. Va crea impresia de formalitate severă, la fel ca smokingul, dar fără necesitatea unei ținute exotice.

O variație este codul vestimentar ”de preferat”: la fel ca și ”opțional” lasă decizia pe seama oaspeților, cu mențiunea că gazda ar prefera ca oaspeții să se îmbrace la standardul maxim dacă este posibil. Cuvântul ”de preferat” permite, în mod grațios, oaspeților, care chiar nu pot respecta codul vestimentar, o portiță, în timp ce ”opțional” lasă la latitudinea gusturilor și preferințelor acestora.

Acestea sunt coduri bune pentru gazde, care preferă aparițiile elegante, dar vor ca evenimentul să fie mai accesbil pentru prieteni și rude.

Invitații fără cod vestimentar

Și dacă primești o invitație care nu menționează un cod vestimentar?
Cea mai simplă cale este să întrebi gazdele. Nu te simți stânjenit, în special în lumea modernă a emailurilor și sms-urilor, să întrebi gazda de care ești mai apropiat: ”Cât de eleganți vrei să fie oamenii la eveniment?”

Dacă nu te simți confortabil să întrebi, întrebă ceilalți participanți. Iar dacă nu ai pe cine să întrebi, ia în calcul momentul și locația. Ținuta de seară ar trebui să fie, în general, închisă la culoare și mai simplă decât cea de zi, locațiile în aer liber sunt mai casual decât cele din interior, etc.

Întotdeauna mizează pe o ținută puțin mai elegantă. Așa cum am mai spus, este ușor să dai jos o cravată sau o jachetă și să devii mai puțin formal, dar dacă mergi doar în cămașă și pantaloni lejeri, nu ai cum să devii mai elegant.

În final, în cazurile rare în care codul vestimentar nu este clar menționat pe invitație – de exemplu: am fost odată invitat la o nuntă, care prevedea un cod vestimentar ”formal”, dar știam din discuțiile cu mirele că va purta doar un simplu costum de afaceri. Din moment ce gazda va purta întotdeauna cea mai formală interpretare a codului vestimentar de la eveniment, știam că se așteptau la costume care să arate bine, nu o ținută cu adevărat formală.

Este o situație puțin stânjenitoare, dar într-un astfel de caz te îmbraci pentru a te potrivi cu gazda, fără a respecta instrucțiunile scrise și nu vei scoate în evidență greșeala. Nici măcar nu o menționa – din momentul în care invitațiile sunt trimise, nu se mai poate face nimic!
Și iată tot ce trebuie să știi pentru a respecta codurile vestimentare sociale pentru bărbați. Ușor, nu-i așa?

Codurile formale și casual pentru bărbați

Terminologia invitațiilor

Când invitația menționează ”ținută formală”, ”preferabil ținută formală”, ”le smoking” sau ”smoking” pentru un eveniment semi-formal de seară sau ”ținută de ceremonie” sau ”ținută completă” pentru un eveniment formal de seară, gazda organizează un eveniment elegant și se așteaptă să te îmbraci conform decorului și ambianței de la eveniment.

Când invitația menționează ”ținută formală opțională” sau ”ținută formală recomandată”, gazda lasă la latitudinea oaspeților să decidă. Cei mai mulți bărbați vor purta smoking, însă dacă nu ai unul, nu trebuie să te simți stânjenit într-un costum de culoare închisă.
Marea confuzie creată de cuvântul ”casual” pe inivitație apare din faptul că există diverse grade de casual și un singur cuvânt nu le acoperă! Adesea, gazda are un plan, care nu este comunicat în mod adecvat. ”Informal” poate însemna ”casual” pentru gazdă, dar nu este!

Într-un smoking, sunt un star. În haine obișnuite, sunt un nimeni”. – Dean Martin

Ținuta formală adecvată în funcție de ocazie

Hainele unui domn depind de momentul zilei și de ocazie.
O inovație recentă a câtorva organizatori de nunți ca mirele să poarte un stil de ținută formală, iar cavalerii de onoare să poarte un alt stil reprezintă o gafă socială. (Cu referire la jachetele lungi denumite redingote). Dacă vrei, poți varia ținuta prin accesorii sau cocarde diferite.

Formal de zi (recepții diplomatice foarte formale): frac negru sau gri, cu pantaloni asortați, vestă gri cu două rânduri de nasturi, cravată gri lungă, mănuși gri, cocarde albe, pălărie homburg gri, butoni perlă.

Semi-formal de zi (nunți): redingotă gri, pantaloni cu dungi gri sau negri, vestă gri cu două rânduri de nasturi, cravată gri lungă sau lavalieră, mănuși gri, cocarde albe, joben gri, ghetre, butoni perlă.
Formal de seară (operă, bal de caritate): ținută de ceremonie și redingotă (neagră), pantaloni negri cu două cusături din satin pe partea laterală exterioară, vestă albă din pânză piqué, papion alb, mănuși albe, cocardă albă, joben negru, eșarfă albă din mătase, butoni negri sau aurii.

Semi-formal de seară (nunți, deschideri de stagiune la teatru): jachetă neagră sau albă vara (smoking), pantaloni negri cu o cusătură din satin pe partea laterală exterioară, vestă neagră sau brâu, papion negru, eșarfă albă de mătase, butoni negri sau aurii.

Informal de zi sau seară (nu considera casual!) sau ținută de cocktail sau de afaceri: prevede costum de afaceri, cravată, pantofi cu șiret, iar pentru ocaziile de seară cămașă cu guler fără nasturi. Asigură-te că persoana catre trimite invitațiile se referă la ținuta informală, nu casual, deoarece este o greșeală comună!
O părere personală referitoare la variațiile indivduale:

Dacă primești o hârtie gata liniată, scrie pe verso.” – Juan Ramón Jiménez (1881-1958), poet spaniol, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1956

Toți avem un rebel în noi, dar când ținuta formală este atât de clasică și toți arătăm bine în ținută formală, de ce să o stricăm cu o cămașă roșie șifonată, cu un guler sau cravată ciudate doar pentru a ne satisface dorința de individualitate?

Ținuta formală nu permite prea multă creativitate fără gafe. Nu strica ce funcționează; ținuta formală rezistă de peste un secol.
Dar, dacă nevoia de individualitate este prea puternică, există câteva elemente cu care poți jongla. Un papion sau un brâu colorate sau texturate (nu ambele), butoni neobișnuiți, bretele îndrăznețe, papuci din catifea (în special acasă) și o vestă în loc de brâu – toate sunt opțiuni acceptabile.

Nu fii o victimă întâmplătoare!
Cuvântul ”casual”, cca 1852, provide din franțuzescul casuel, în latina târzie casualis și în latină casus, însemnând: ”supus, rezultând din sau apărând din întâmplare; nepremeditat; improvizat: o remarcă întâmplătoare”.
Alte sensuri comune sunt: fără ceremonie sau formalități, relaxat, care nu prezintă interes sau preocupare; nonșalant, indulgent, permisiv, străin fără intimitate (ex: ”casual sex”). De ce ne îmbrăcăm elegant pentru o partidă de sex ocazional?

De asemenea, casual poate să se refere la ceva care apare la intervale neregulate sau ocazionale și este folosit pentru a se referi la un muncitor migrator (”muncă ocazională”), iar în termeni militari se referă la un ofițer sau persoană înrolată, care așteaptă misiunea sau transportul la o unitate.

De-a lungul istoriei, ținutele vestimentare masculine au fost purtate mereu în ocazii specifice. Cei mai mulți domni din epoca victoriană se schimbau în ținute de ceremonie și redingote după ora 6 p.m. Deviațiile de la ținuta de afaceri au fost acceptate când petreceau sfărșiturile de săptămână la proprietățile de la țară, care prevedeau costume de tweed și alte țesături mai dure, care nu se potriveau ținutelor de oraș.

Ținutele cu adevărat casual au început cu apariția cămășilor sport la mijlocul anilor ´30, iar ”casual” se referea la hainele potrivite pentru evenimentele sportive. În loc să porți costumul de afaceri la cursele de cai, puteai îmbrăca jachete ”sport” sau cămăși sport. Mișcarea către casual a câștigat teren odată cu acceptarea pantalonilor scurți Bermuda în anii ´50 și a înregistrat un salt în anii ´60 cu tendințe precum costumul de timp liber și malete purtate în locul cravatelor.
Vinerea casual (numită și vinerea relaxată sau ziua casual) este un obicei american și canadian al diverselor companii, care permit o semi-deviere de la codul vestimentar de afaceri obișnuit.

În timpul săptămânii, cămășile, costumele, cravatele, pantalonii și pantofii eleganți reprezintă regula, dar în vinerea casual angajații pot purta îmbăcăminte mai casual.
Unele companii permit pantalonii jeans, tricourile, hanoracele și tenișii, dar altele prevăd îmbrăcăminte de afaceri casual sau smart. Unele companii au o zi cu tematică relaxată (cămăși tip Hawaii) sau încurajează oamenii să poarte haine foarte casual.

În vinerea casual, chiar și managerilor le este permis să să îmbrace relaxat.
Vinerea casual a început la sfărșitul anilor ´50 ca o încercare de a ridica moralul angajaților din noul mediu formal al funcționarilor. La acel moment, doar câteva companii au încurajat-o și nu era un fenomen foarte popular. La sfârșitul anilor ´70, a existat o campanie masivă a producătorilor de haine ca vinerea casual să devină un eveniment săptămânal în toate companiile.

Vinerea casual, împreună cu îmbăcămintea casual din timpul săptămînii, a devenit dominantă în timpul zilelor de glorie ale Dot.Com la sfârșitul anilor ´90 – începutul anilor 2000, în special în ”Silicone Valley”, San Francisco Bay Area. În această perioadă, unele companii erau atât de relaxate încât erau permiși pantalonii scurți, tricourile și sandalele. În 1991, Alcoa, compania de aluminium din Pittsburgh, a adoptat codul vestimentar casual business ca regulă generală.

După spargerea bulei Dot.Com, a existat o reacție inversă din partea multor companii, care au reintrodus codul vestimentar. Cea mai dură reacție a fost în companiile care permiteau pantalonii jeans, iar acum prevedeau ținute de afaceri casual sau chiar ”formale”. După weekend-ul de Ziua Muncii din 2004, Target a introdus ținuta de afaceri formală pentru toți angajații de la biroul din Minneapolis, Minnesota.

Ținuta casual în funție de ocazie:
Să separăm casual în cinci categorii! Aceste categorii pot cuprinde stiluri de la elegant la neglijent!
Vezi tabelul de mai jos pentru exemple de articole vestimentare specifice.
Primele două categorii sunt acceptabile pentru ocaziile de afaceri și sociale (petreceri la birou, evenimente în casa prietenilor sau la un restaurant drăguț) unde imaginea este importantă.

1. Ținută de afaceri sau executive sau corporate casual: nivelul inferior ținutei de afaceri cu costum și cravată, care poate fi alcătuită din costum sau jachetă/sacou sport și/sau pulover și o cravată opțională. Este ținuta pe care o îmbraci la o petrecere a companiei (pensionare, sărbători etc.).
Țesăturile pot fi mai puțin elegante, iar cravata poate fi imprimată sau texturată. Poți aborda o ținută ușor relaxată, însă ești acolo pentru afaceri.

În unele cazuri, poți purta un costum care este ușor deviat de la ținuta ta business, cum ar cel mai bun costum Armani, o cămașă cu manșetă dublă și o cravată Hermes doar pentru a arăta că ai o viață în afara serviciului!

2. Ținuta country club sau elegant, resort casual, casual chic: ținuta pe care o îmbraci la un country club privat la prânz sau cină. Pantaloni eleganți, cămașă sport, cămașă elegantă sau tricou polo, un pulover sau o jachetă sport și pantofi/curea din piele.
Este, de asemenea, adecvată pentru un seminar în afara biroului, o petrecere acasă la un prieten sau o cină la un restaurant drăguț. Și da, elementele din ținuta ta pot costa mai MULT decât un costum bun!

Numărul 3 poate fi acceptabil pentru anumite companii sau evenimente sociale.

3. Ținuta sport sau necizelată: ținuta din aer liber! La barul local când ieși cu prietenii să te uiți la meciul de fotbal sau la un meci pe stadion, când ești invitat să petreci weekend-ul la una din casele lui Ralph Lauren sau la o a treia întâlnire cu prietena la pizza. Orice activitate unde ai putea întâlni ceva interesant. Este mai casual, dar aloci timp să asortezi culorile și să te gândești la elementele pe care le combini.

Următoarele două categorii nu sunt acceptabile în cele mai multe companii sau la ocaziile sociale ”importante” (ex: prima întâlnire) unde te preocupi de credibilitatea, autoritatea și/sau imaginea ta.

4. Ținuta pentru sâmbăta casual sau de timp liber: ținuta pe care o porți în weekend dacă ieși la cumpărături sau duci hainele la curățătorie și s-ar putea să te întâlnești cu cineva.

5. Ținuta activă: ținuta pe care o porți la sala de gimnastică, să joci baseball, să speli mașina sau să lucrezi în grădină, dar nu pentru a merge la cumpărături în drumul spre casă. Este, de asemenea, ce îmbraci prin casă dacă nu aștepți musafiri.

Dacă nu ești sigur, este mai bine să te îmbraci elegant, decât relaxat. Poți spune că trebuie să mergi la un eveniment important mai tâziu!

Sursa: roycroft-ross.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *