Stil de viata sanatos

Glucometrul – aparatul care iti masoara glicemia

masurarea-glicemiei

Controlul glicemiei si mentinerea greutatii corporale constituie o prioritate in tratarea diabetului. Afla de la Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol care sunt valorile normale ale glicemiei!

Conform Federatiei Internationale de Diabet, prevalenta diabetului in Romania este de 9,4% in randul populatiei adulte. Statistici ingrijoratoare se inregistreaza de asemenea in randul copiilor unde cresterea cazurilor de obezitate conduce spre riscul aparitiei precoce a diabetului. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii se estimeaza ca, la nivel global, aproximativ 246 milioane de persoane au diabet, aceasta maladie fiind a patra cauza de deces in tarile dezvoltate. La fiecare 8 secunde, o persoana moare din cauza diabetului si a complicatiilor acestuia.

Daca la ultimele analize de sange medicul a indicat prezenta unui nivel ridicat al glicemiei in sange, trebuie sa discuti despre optiunile de tratament, un regim alimentar adecvat si despre posibilitatile de monitorizare periodica a glicemiei. Din cauza cresterii nivelului de glucoza din sange poti sa intampini urmatoarele simptome: sete excesiva; urinare frecventa; oboseala; vedere incetosata; piedere in greutate.

Cand trebuie sa-ti verifici glicemia?

Pentru o monitorizare optima a tratamentului in diabet, ghidurile internationale recomanda ca pacientii sa foloseasca glucometrul si sa isi masoare nivelurile glicemiei de 7 ori pe zi, inainte si dupa masa. Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Prof. dr. Radu Lichiardopol spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 – 110 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate.

Sfatul specialistului:  “Noi ne putem influenta stilul de viata, deoarece stim ca nesanatos inseamna obezitate, sedentarism, fumat, stres si alimentatie hipercalorica. Factorii sanogenetici care stau la baza unui stil de viata sanatos sunt: miscarea, dieta si mentinerea unei greutati corporale normale cu un indice de masa corporala sub 25, lipsa fumatului si 100 – 150 ml de vin rosu pe zi”, atentioneaza prof. dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Cum se foloseste un glucometru?

Indiferent de marca glucometrului tau, fiecare aparat trebuie sa contina un afisaj, un dispozitiv de intepare si benzi de testare.  Inainte de testul propriu zis este foarte important sa te speli pe maini cu apa calda si sapun pentru a elimina impuritatile care se pot gasi pe piele si sa citesti cu atentie instructiunile de folosire a glucometrului.

  • dupa ce te-ai sters bine pe maini, se pune banda de testare in glucometru, potrivit instructiunilor de folosire;
  • se pregateste dispozitivul de intepare si se inteapa un deget pe lateral;
  • se maseaza usor degetul in directia varfului degetului pentru a obtine o picatura mai mare de sange;
  • se aplica picatura de sange pe banda de testare pe portiunea indicata in instructiuni.

Cum interpretezi valorile obtinute?

Ghidurile internationale au stabilit ca valoare normala o glicemie situata intre 73 – 110 mg/dl pe nemancate.

Dar daca valoarea glicemiei obtinute in urma testarii este:

  • peste 111 – 126 mg/dl poate sa indice un diabet latent;
  • peste 126 mg/dl indica diabet.

Sursa: Eva.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *