Uncategorized

Infarctul miocardic – cum il detectam?

Majoritatea persoanelor considera ca pot suferi un infarct miocardic doar in ultimele decade ale vietii. Nimic mai fals! Varsta la care apare primul infarct miocardic (sau atac de cord) este intr-o continua scadere. In calitate de femei ar trebui sa-l prevenim cu atentie deoarece riscul nostru de a muri in urma unui infarct miocardic este mai mare comparativ cu cel al barbatilor.

Dar ce este un atac de cord? Termenul medical numeste moartea muschiului cardiac datorata blocarii unei artere coronare (care vascularizeaza inima).
Cum se manifesta infarctul miocardic?

Simptomul tipic este durerea severa in piept. Durerea poate iradia spre mandibula, bratul stang, ambele brate sau partea superioara a spatelui. Durerea dispare dupa 15 minute, dar e posibil sa dureze si cateva ore. Uneori este insotita de transpiratie, o stare de rau, lesin, varsaturi sau lipsa aerului.

Cazurile atipice prezinta fie disconfort in zona toracica, fie durere sub forma unei indigestii sau arsuri la stomac. Ocazional, infarctul miocardic se produce fara a fi resimtit in vreun fel (in special in randul diabeticilor ). Decesul subit este cauzat extrem de rar de un atac de cord.

Daca suspectezi ca ai suferit un infarct miocardic, suna de urgenta o ambulanta si ia o tableta de nitroglicerina, de preferat de pus sub limba, pana ce ambulanta ajunge la tine.
Cauzele atacului de cord

– hipoxia (scaderea cantitatii de oxigen din tesuturi);
– electrocutia;
– bolile cardiace;
– hemoragiile;
– leziunile severe;
– insuficienta respiratorie;
– tromboza coronariana (formarea unui cheag intr-o artera coronara);
– orice soc (stare datorata reducerii circulatiei sanguine), in special socul anafilactic (cea mai severa reactie alergica );
– dezechilibrul electrolitic;
– aritmiile (batai anormale ale inimii);
– boala cardiaca coronariana (rezultatul ingustarii arterelor coronare);
– diabetul;
– hipercolesterolemia (nivel crescut de colesterol);
– unele medicamente (printre care Aldesleukin, Bleomycine, Bleomicina, Dietilstilbestrol, Proleukina sau Stilphostrol ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *