Social

Istoria fascinanta care se ascunde in spatele invitatiilor de nunta

invitatii nunta 2

V-ati gandit vreodata cum erau anuntate nuntile in urma cu cateva secole, inainte sa fie inventat tiparul? V-ati intrebat cat efort era necesar pentru a anunta un asemenea eveniment? Invitatiile de nunta nu au fost intotdeauna redactate, ci au trecut prin diverse transformari, care le-au ajutat sa devina ceea ce sunt astazi.

Cum au luat nastere invitatiile de nunta?

Daca in prezent dispunem de o mare varietate de invitatii de nunta, care sunt la indemana tuturor, in special in mediul online, cu cateva sute de ani in urma lucrurile erau mult mai complicate si era necesara o perioada mare de timp pentru a ajunge la destinatari. Uneori, invitatiile aveau o durata de expediere de cateva zile, chiar si de cateva saptamani, ceea ce ingreuna asteptarea unui raspuns. Invitatia era primita foarte greu, din cauza ca nu existau, in acea vreme, serviciile de curierat care exista astazi.

In secolul al XII-lea, cuplul care urma sa isi lege destinele pe viata apelau la ajutorul unui crainic public, care anunta in piata mare a orasului respectiv cand va avea loc marele eveniment. O alta practica veche consta in apelarea la diversi curieri, care trebuiau sa invite oamenii la nunta.

invitatii nunta 1

Abia in secolul al XIV-lea, in Europa au inceput sa fie folosite invitatiile de nunta scrise de calugari. Acestia sunt cei care au facut din scrierea invitatiilor o meserie, care le aducea si profit, intrucat calugarii erau printre singurele persoane care stiau sa scrie si citeasca. Fiind o indeletnicire banoasa, nobilii care isi doreau sa isi casatoreasca copiii, nu puteau decat sa apeleze la serviciile calugarilor si sa le ceara sa le scrie invitatiile cu cerneala, folosindu-se de o caligrafie impecabila. Apoi, ele erau trimise destinatarilor cu ajutorul curierilor calare.

Prin secolul al XVI-lea, invitatiile de nunta au luat o alta intorsatura, fiind realizate manual, pe tablite de cupru, care necesitau un efort imens, mai ales daca la eveniment participau numerosi oaspeti.

In secolul al XVIII-lea, mirii au apelat la ajutorul ziarelor pentru a isi anunta nunta, scutind astfel costurile aferente invitatiilor de nunta.

Incepand cu secolul al XIX-lea, odata cu dezvoltarea tehnologiei si cu aparitia hartiei de calitate, apar si invitatiile de nunta, care sunt populare si in ziua de astazi. Astfel, serviciile postale au fost imbunatatite, pentru ca invitatiile sa nu sufere deteriorari atunci cand sunt transportate.

In ziua de astazi, invitatiile de nunta pot fi imprimate pe hartii speciale, pot fi scrise de mana sau pot fi confectionate din ciocolata.

Dupa ce au cunoscut o transformare miraculoasa, in toata aceasta perioada de timp, invitatiile de nunta au ajuns sa se gaseasca intr-o gama larga, in diverse modele deosebite, iar cei ce le primesc zambesc intotdeauna la vederea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *