Social

Ora de istorie – despre micul univers al cofetariilor interbelice

Ca parte din istorie, prima cofetarie din perioada interbelica a aparut in judetul Arad, acolo unde mesterii cofetari au inceput o adevarata revolutie a dulcelui, special creat pentru anumite clase sociale. Se pare ca exista o daruire pentru meseria de cofetar, o pasiune pentru creativitate si de ce nu, un fel de omagiu adus celor care purtau haine scumpe si serveau bucate alese.

Micul univers al cofetariilor interbelice inglobeaza o istorie covarsitoare ce are la baza truda maestrilor care aveau la dispozitie utilaje si echipamente deloc performante pentru crearea deserturilor.

Cofetariile in anii ‘50

cofetarie

In anii ’50 nicio cofetarie nu se asemena cu cofetariile de astazi din Bucuresti, spre exemplu! Pe atunci, in aceste locatii aveau acces doar oamenii de afaceri care se intalneau in sedinte de business sau cuplurile ale caror statut social era foarte inalt. Oamenii din patura de mijloc a societatii cu multa truda puteau sa obtina ingredientele necesare pentru a pregatit o prajitura sau un cozonac in propria lor casa. Vorbim totusi de perioada regimului comunist, o doctrina care a suprimat intreg poporul roman.

Majoritatea aparaturilor din laboratoarelor cofetariilor de pe atunci erau de origine nemteasca, insa nu le putem compara cu cele din ziua de astazi! Cele pe care le foloseau cei din breasla cofetarilor interbelici erau din lemn, fiind accesate manual.

Pe atunci cei care lucrau in cofetarie foloseau doar ingrediente naturale pentru crearea torturilor, prajiturilor, a inghetatei , cat si a altor tipuri de dulce. Se folosea foarte mult batonul de vanilie, esenta de rom, esenta de vanilie, alune, cafea naturală, nucă,  cat si fructe foarte proaspete (frăguţe, vişine, zmeură). Decorarea torturilor create in cofetarii era mediocra daca vom compara cu modul in care in cofetariile de astazi se realizeaza aceasta arta.

Decoararea dulciurilor tinea de maiestria mainii de lucru de lucru a fiecarui cofetar! Astfel, neavand puse la dispozitie tehnici si aparate speciale pentru acest ultim pas de finizare a deserturilor, cofetarii au fost nevoiti sa trudeasca ore in sir pentru a satisface preferinte clasei sociale care era invatata cu deserturile din strainatate.

Meseria in cofetarie inseamna efort si sacrificii

Si in perioada interbelica, si astazi un lucru nu a ramas schimbat – meseria in cofetarie cere efort si sacrificii. Perioadele dinaintea sarbatorilor erau foarte aglomerate, desi clientii erau mult mai putin, cerintele erau inalte in ceea ce priveste calitatea deserturilor, iar dorinta cofetarilor de a progresa era pe cat de mare ca si astazi.

Ceea ce s-a schimbat radical in aceasta nisa din punct de vedere al consumatorului este faptul ca pe atunci trebuia sa ajungi in locatie pentru a cumpara un tort sau o prajitura, iar astazi clientii au la dispozitie cofetarii online de unde isi pot alege preparatele preferate pe care ulterior le primesc prin comanda la domiciliu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *