Tehnologie

Pentru cei interesati de meseria de arhivar: un curs acreditat este calea!

cursuri arhivari

Esti interesat de meseria de arhivar? Nu ai urmat cursurile Facultatii de Arhivistica de la Academia de Politie? Nici nu trebuie neaparat. Daca te intereseaza un curs de arhivar, atunci iti recomand sa te informezi de un curs de arhivar acreditat de catre Autoritatea Nationala a Calificarilor (A.N.C.). Este un curs serios, intins pe cam 120 de ore, avizat de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei. Este o oportunitate reala de a ajunge sa lucrezi in domeniu.

Am gasit undeva pe internet informatia cum ca o companie care se ocupa cu arhive organizeaza asemenea cursuri acreditate de arhivar si pentru partea practica se poate face un fel de internship: adica se invata lucrand intr-un mediu real, cu nomenclatoare reale, pentru firme reale gasite in Registrul Comertului! Mie mi se pare un lucru important, un avantaj!

Ce competente sunt incluse in C.O.R. pentru meseria de arhivar?

Am cercetat putin si am aflat ca standardul ocupational de arhivar din C.O.R. (Codul Ocupatiilor din Romania) cuprinde urmatoarele aspecte (care se invata la cursurile de arhivar):

curs arhivar

  • Intocmirea (crearea, cu alte cuvinte) si elaborarea (dezvoltarea, adica) Nomenclatorului Arhivistic; se pare ca „nomenclator” este un cuvant cu care trebuie sa te obisnuiesti
  • Normele de inaintare catre Arhivele Nationale a acestui… Nomenclator
  • Specificitati de prelucrare a arhivelor (adica meserie pe bune)
  • Gestionarea datelor din documente (Cum sa fie cat mai accesibile? Ce provocare!)
  • Pastrarea si conservarea optima a documentelor din depozit (mai degraba crearea si mentinerea conditiilor optime de pastrare si conservare a arhivei este mentionata in standardul ocupational; deci… curatenia la locul de munca?)

Bineinteles, lucrurile sunt puse acolo intr-o alta forma, si in descrierea cursului, competentele de dobandit se aseamana acestora si cuprinde si lucruri in plus. Nu pot sa dau copy-paste, pentru ca poate nu te-ar ajuta, dar iti spun ca sa stii.

Din interpretarea proprie imi dau seama ca acest curs de arhivar este recomandat!

curs de arhivari

Aadar, viitorul functionar de arhiva va invata in acest curs absolut tot ce ii este necesar pentru a putea incepe lucrul. Compania la care ma refeream mai sus se numeste Stefadina.ro, si poate primul CV la care o sa aplici dupa absolvirea cursului organizat de ea va fi tot aici, la Stefadina.ro,ca sa semene totul si mai bine cu un stagiu de internship (pentru care platesti pentru acreditare, totusi).

In cele aproximativ 80 de ore de practica din cele 120 de ore de curs, vei apuca sa cunosti compania Stefadina.ro. Inscrierea la cursul lor se face online, pe site, si sunt necesare transmiterea de documente prin fax sau e-mail (nu sunt multe documente, si nici nu este necesara o facultate terminata).

Asadar, daca nu te sperie cuvantul „arhivar” si doresti ca viata ta profesionala sa capete un sens definit, atunci nu ezita si inscrie-te la un curs de acest tip! Ai 120 de ore la dispozitie? Foloseste-le cu atentie, le vei pune la arhiva ulterior!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *