Medicina

Pentru tulburarile de fertilitate, Gonal f este solutia indicata de medici

gonal f 300

Daca doresti sa devii mamica, dar ai tulburari de fertilitate, Gonal f (afla mai multe AICI) reprezinta un tratament eficient, recomandat de medicii specialisti.

Mod de administrare

GONAL-f este destinat administrarii subcutanate. Prima injectie cu GONAL-f trebuie administrata sub supraveghere medicala directa. Auto-administrarea GONAL-f trebuie efectuata doar de pacientii bine motivati, instruiti adecvat si care au acces la sfaturi de specialitate.

Deoarece GONAL-f stilou injector (pen) preumplut cu cartus multidoza este destinat pentru mai multe administrari, pacientilor li se vor furniza instructiuni clare in scopul evitarii utilizarii incorecte a formei multidoza.

Contraindicatii

1. hipersensibilitate la substanta activa, folitropina alfa, FSH sau la oricare dintre excipienti
2. tumori ale hipotalamusului sau ale glandei hipofize
3. crestere a dimensiunilor ovarului sau chist ovarian nedatorat sindromului ovarului polichistic
4. hemoragii genitale de etiologie necunoscuta
5. carcinom ovarian, uterin sau mamar

GONAL-f nu trebuie utilizat cand nu poate fi obtinut un raspuns efectiv asa cum se intampla in caz de:

1. insuficienta primara ovariana
2. malformatii ale organelor sexuale incompatibile cu sarcina
3. tumori fibroase ale uterului incompatibile cu sarcina
4. insuficienta testiculara primara
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

GONAL-f este o substanta gonadotrofica puternica capabila sa cauzeze reactii adverse usoare pana la severe si trebuie utilizata doar de medicii care sunt complet familiarizati cu problemele de infertilitate si abordarea clinica a acestora.

Terapia cu gonadotropina necesita un angajament pe un anumit timp al medicilor, existenta unui suport medical calificat, precum si existenta unor mijloace adecvate pentru monitorizare. La femei, administrarea sigurasi eficace a GONAL-f necesita monitorizarea raspunsului ovarian doar prin ultrasonografie sau, de preferat, in combinatie cu masurarea regulata a nivelelor plasmatice de estradiol. Poate exista o variabilitate interindividuala a raspunsului la tratamentul cu FSH, cu un raspuns slab la FSH la unii pacienti si cu un raspuns exagerat la altii. Trebuie utilizata cea mai mica doza eficace in raport cu obiectivul tratamentului, atat la femei cat si la barbati.

Porfirie

Pacientii cu porfirie sau cu antecedente familiale de porfirie trebuie monitorizati cu atentie in timpul tratamentului cu GONAL-f. Deteriorarea sau aparitia primului simptom al acestei afectiuni poate necesita oprirea tratamentului.

Tratamentul la femei

Inainte de inceperea tratamentului, trebuie evaluata corespunzator infertilitatea cuplului ca si prezumtiva contraindicatie a unei sarcini. Pacientele trebuie evaluate in special pentru hipotiroidism, insuficienta corticosuprarenaliana, hiperprolactinemie si tratate corespunzator.

Pacientele la care se urmareste stimularea cresterii foliculare, fie ca tratament pentru infertilitate anovulatorie, fie pentru TRA, pot suferi cresteri in dimensiuni ale ovarelor sau hiperstimulare. Respectarea dozei recomandate pentru GONAL-f si a modului de administrare ca si monitorizarea cu atentie a terapiei vor reduce la minimum incidenta acestor evenimente.

gonal f 300

Pentru interpretarea corecta a indicilor dezvoltarii si maturarii foliculare, medicul trebuie sa aiba experienta in interpretarea testelor relevante. In studiile clinice s-a observat o crestere a sensibilitatii ovariene la GONAL-f atunci cand acesta s-a administrat concomitent cu lutropina alfa. Daca este necesara o crestere a dozei de FSH, ajustarea acesteia trebuie facuta de preferinta la intervale de 7-14 zile cu 37,5-75 UI. Nu s-au facut comparatii directe GONAL-f/LH si gonadotropina umana de menopauza (hMG). Comparatia datelor statistice a sugerat ca rata ovulatiei obtinute cu GONAL-f/LH este similara cu cea obtinuta cu hMG.

Sindromul hiperstimularii ovariene (SHSO)

Un anumit grad de crestere a dimensiunilor ovarelor constituie un efect asteptat al stimularii ovariene controlate. Apare mai frecvent la femeile cu sindromul ovarului polichistic si de obicei regreseaza fara tratament. Spre deosebire de cresterea ovariana necomplicata, SHSO este o afectiune care se poate manifesta cu un grad crescut de severitate. El cuprinde crestere ovariana marcata, nivel plasmatic mare de steroizi sexuali si o permeabilitate vasculara marita, care poate conduce la acumulare de lichid in cavitatea peritoneala, pleuralasi, rareori, pericardica. In caz de SHSO sever se pot observa urmatoarele simptome: durere abdominala, distensie abdominala, marirea semnificativa de volum a ovarelor, crestere in greutate, dispnee, oligurie si simptome gastrointestinale cum sunt: greata, varsaturi si diaree.

  • Examinarea clinica poate evidentia hipovolemie, hemoconcentratie, dezechilibru electrolitic, ascita, hemoperitoneu, exsudat pleural, hidrotorax sau detresa respiratorie acuta.. Foarte rar, SHSO sever se poate complica cu torsiune de ovar sau evenimente tromboembolice cum sunt embolie pulmonara, accident vascular cerebral ischemic sau infarct de miocard.
  • Factorii independenti de risc pentru aparitia SHSO includ concentratii plasmatice absolute crescute sau in crestere rapida ale estradiolului in cazul sindromului ovarului polichistic (de ex. > 900 pg/ml sau > 3300 pmol/l in cazurile anovulatorii; > 3000 pg/ml sau > 11000 pmol/l in cazul TRA) si un numar crescut de foliculi ovarieni in dezvoltare (de ex. > 3 foliculi de 14 mm in diametru in cazurile anovulatorii; 20 foliculi de 12 mm in diametru in cazul TRA).
  • Respectarea recomandarilor privind doza si modul de administrare a GONAL-f poate reduce la minimum riscul de hiperstimulare ovariana. Se recomanda monitorizarea ciclurilor de stimulare prin ultrasonografie si prin determinari ale concentratiilor estradiolului, pentru identificarea precoce a factorilor de risc.
  • Exista probe care sugereaza ca hCG detine un rol in declansarea SHSO si ca sindromul poate fi mai sever si mai indelungat in cazul aparitiei unei sarcini. De aceea, daca apar semne de hiperstimulare ovariana, cum ar fi concentratii plasmatice ale estradiolului > 5500 pg/ml sau > 20200 pmol/l si/sau 40 de foliculi in total, se recomanda oprirea administrarii hCG si ca pacienta sa fie sfatuita sa nu aiba contact sexual sau sa utilizeze metode contraceptive de bariera pentru cel putin 4 zile. SHSO poate progresa rapid (in 24 ore) sau pe parcursul mai multor zile devenind un eveniment medical grav.
  • Apare cel mai frecvent dupa intreruperea tratamentului hormonal si atinge intensitatea maxima la aproximativ sapte pana la zece zile dupa tratament. De aceea, pacientele trebuie urmarite cel putin doua saptamani dupa administrarea hCG.
  • In TRA, aspirarea tuturor foliculilor inainte de ovulatie poate reduce riscul aparitiei hiperstimularii. SHSO usor sau moderat se remite adesea spontan. Daca apare SHSO sever, se recomanda ca tratamentul cu gonadotropina sa fie oprit daca este in desfasurare, si ca pacienta sa fie spitalizatasi sa se inceapa tratamentul adecvat pentru SHSO.

Sarcina multipla

La pacientele supuse inducerii ovulatiei, incidenta sarcinii multiple este crescuta comparativ cu conceptia naturala. Majoritatea sarcinilor multiple sunt gemelare. Sarcinile multiple, mai ales de ordin mare, cresc incidenta riscurilor mamei dar si a evenimentelor perinatale. Se recomanda monitorizarea cu atentie a raspunsului ovarian pentru a reduce la minimum riscul sarcinilor multiple. La pacientele supuse TRA riscul sarcinilor multiple are legatura cu numarul de embrioni implantati, calitatea lor si varsta pacientei. Pacientele trebuie sa fie prevenite inaintea tratamentului de riscul potential al sarcinilor multiple.

Pierderea sarcinii

Incidenta sarcinilor pierdute prin avort este mai mare la pacientele supuse stimularii cresterii foliculare pentru inducerea ovulatiei sau TRA decat in cazul conceptiei naturale.

Sarcina ectopica

La femeile cu afectiuni ale trompelor uterine in antecedente, exista riscul sarcinii ectopice daca sarcina apare prin conceptie spontana sau in urma tratamentelor de fertilitate. A fost raportata o incidenta crescuta a sarcinii ectopice dupa TRA comparativ cu populatia generala.

Neoplasmele aparatului genital

Au fost raportate neoplasme ovariene sau alte neoplasme ale aparatului genital, benigne si maligne, la femei care au urmat tratamente multiple pentru infertilitate. Nu este stabilit inca daca tratamentul cu gonadotropine a crescut riscul aparitiei acestor tumori la femeile infertile.

Malformatii congenitale

Incidenta malformatiilor congenitale dupa TRA poate fi usor crescuta fata de incidenta dupa conceptia spontana. Aceasta se datoreaza diferentelor dintre caracteristicile parentale (de exemplu: varsta mamei, caracteristicile spermei) si sarcinilor multiple.

Evenimente tromboembolice

La femeile cu boala tromboembolica recenta sau in curs sau la femeile cu factori de risc in general recunoscuti pentru evenimente tromboembolice, cum sunt antecedentele personale sau heredocolaterale, tratamentul cu gonadotropine poate creste si mai mult riscul agravarii sau aparitiei acestor evenimente. La aceste femei, beneficiile administrarii de gonadotropine trebuie puse in balanta cu riscurile. Totusi, trebuie mentionat casi sarcina, precum si SHSO prezinta, de asemenea, un risc crescut de evenimente tromboembolice.

Tratamentul la barbati

Concentratiile mari de FSH endogen sunt elocvente pentru disfunctia testiculara primara. Astfel de pacienti nu raspund la tratament cu GONAL-f/hCG. GONAL-f nu trebuie utilizat cand nu poate fi obtinut un raspuns efectiv.
Analiza spermei este recomandata la 4-6 luni dupa inceperea tratamentului, ca parte a evaluarii raspunsului.

Continutul de sodiu

GONAL-f contine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic ,,nu contine sodiu”.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Utilizarea concomitenta a GONAL-f cu alte medicamente pentru stimularea ovulatiei (de exemplu hCG, citrat de clomifen) poate potenta raspunsul folicular, in timp ce utilizarea concomitenta a unui agonist sau antagonist GnRH care induce desensibilizarea hipofizara poate necesita marirea dozei de GONAL-f necesara obtinerii unui raspuns ovarian adecvat. Nu au fost raportate interactiuni semnificative cu alte medicamente pentru GONAL-f.

Fertilitatea, sarcina si alaptarea

Sarcina Nu exista indicatii privind administrarea GONAL-f in timpul sarcinii. Datele provenind de la un numar limitat de sarcini expuse (mai putin de 300 de rezultate obtinute din sarcini) nu au evidentiat efecte malformative sau efecte toxice feto/neo-natale ale folitropinei alfa.

In studiile la animale nu s-a observat niciun efect teratogen.

In cazul expunerii in timpul sarcinii, nu exista suficiente date clinice pentru a exclude orice efect
teratogen al GONAL-f.

Alaptarea

GONAL-f nu este indicat in timpul alaptarii.

Fertilitatea

Gonal-f este indicat pentru utilizare in tratamentul infertilitatii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *