Sanatate

Rolul farmacistului in sistemul sanitar din Romania

farmacist-rolul-acestuia-in-farmacii

Rolul farmacistului in farmacia cu circuit deschis este de consiliere a pacientului in afectiuni usoare care nu necesita consult medical si de indrumare catre medic/spital atunci cind gravitatea situatiei o impune, de consiliere cu privire la modul de administrare a medicatiei recomandata de catre medic, de avertizare asupra reactiilor adverse care pot aparea si a efectelor secundare (de exemplu disconfort gastric/ulcer gasto-intestinal in cazul administrarii de AINS, mai ales la aministrare cronica sau la pacientii cu risc, intoleranta la anumite substante, posibile efecte teratogene la administrarea anumitor medicamente la gravide, in special in primul trimestru de sarcina), de informare asupra unor asocieri de medicamente sau alimente care ar putea scade eficacitatea medicatiei (de exemplu administrarea concomitenta a anticonceptionalelor orale cu tetraciclinele, vitamina C, asocierea tetraciclinelor cu lactate sau saruri de Ca2+, Al3+, Fe2+, Bi3+, Mg2+ – antiacide orale), de avertizare asupra unor asocieri contraindicate sau care se fac cu precautii (de ex asocierea AINS la pacientii in tratament cu anticoagulante orale, sau la pacienti cu astm bronsic cu/fara componenta alergica, asocierea medicamentelor betablocante (neselective tip propranolol) la pacienti in tratament cu hipoglicemiante, sau si selective la persoane in tratament cu medicamente antiastmatice sau antidepresive (in cazul antidepresivelor, doar pentru betablocantele lipofile), utilizarea bauturilor sau medicamentelor OTC care contin cafeina la bolnavi de guta).

farmacist-rolul-acestuia-in-farmacii

Are rolul de a informa bolnavul sau apartinatorul acestuia, atunci cind este necesar, despre administrarea cu precautie a anumitor grupe de medicamente (de ex chinolone si tetracicline administrate la copii pina la pubertate).

Atunci cind este cazul, pentru binele pacientului farmacistul trebuie sa ia legatura cu medicul prescriptor pentru clarificarea unor neconcordante (de ex prescrierea a doua medicamente din aceeasi clasa care administrate concomitent ar putea duce la scaderea efectului prin competitie pentru situsurile de legare sau la exacerbarea RA – asocierea mai multor benzodiazepine duce la antagonizarea reciproca a efectelor, asociere de inhibitori de conversie ai angiotensinei, fara un beneficiu terapeutic care sa justifice schema de tratament).

Farmacistul care lucreaza intr-o farmacie cu circuit deschis poate avea un rol important in educarea populatiei atit in ceea ce priveste medicatia OTC cit si in tratamentul recomandat de medic (unde, in special trebuie sa i se sublinieze ca tratamentul ii este destinat numai lui si doar in situatia respectiva, ca administrat in alte conditii, chiar daca simptomele pot fi asemanatoare, poate avea efect nociv asupra lui/altei persoane), dind dovada de profesionalism si promptitudine in furnizarea informatiilor cit mai clar, intr-un limbaj cit mai accesibil bolnavului. Rolul sau nu este numai acela de a elibera medicamentul, ci si de a se asigura ca informatia pe care o transmite o data cu eliberarea acestuia a fost deplin inteleasa, ca schema de tratament va fi respectata si ca in cazul unor manifestari nedorite sau grave va lua legatura cu medicul sau farmacistul in cel mai scurt timp.

Nu trebuie exagerat efectul benefic medicamentului sau subliniate excesiv posibilele reactii adverse ale medicamentelor; este foarte important ca pacientul sa aiba incredere ca medicatia pe care o va primi este cea adecvata starii lui de boala. De aceea este foarte importanta si colaborarea intre medici si farmacisti, pentru a se evita nerespectarea posologiei sau intreruperea medicatiei fara acordul/instiintarea medicului.

Farmacistul trebuie sa indrume/recomande pacientul(ui) sa informeze medicul si farmacistul si de medicamentele OTC pe care le consuma in mod obisnuit, poate sa faca recomandari in ceea ce priveste dieta/alimentatia in cazul administrarii anumitor medicamente (corticosteroizi, AINS, antidepresive IMAO neselective), il informeaza pe bolnav de riscurile la care se expune in cazul refuzului de a se prezenta la medic in situatii in care este indicat acest lucru, despre efectele nocive pe care automedicatia le poate avea, fara consultarea medicului specialist.

Este importanta implicarea farmacistilor in studii de farmacovigilenta si farmacoepidemiologie, lucru care din pacate in Romania nu este foarte bine pus la punct, in special in farmaciile de circuit deschis. Nu exista un sistem centralizat de inregistrare si raportare a reactiilor adverse, ca si un sistem informatic care sa permita vizualizarea medicatiei pe care un bolnav cronic o primeste lunar (de exemplu in cazul bolnavilor cu polipatologii, care primesc consultatii de la medicul de familie si de la alti specialisti).

Pacientul are dreptul la intimitate si la un tratament demn, este importanta pastrarea secretului profesional. In acest sens in unele tari exista un spatiu special amenajat pentru discutii cu bolnavul.

In farmacia de spital, contactul cu bolnavul este mai redus (cu exceptia farmacistului clinician), in schimb este mult usurata colaborarea cu medicul prescriptor.

Pacientii prefera sa se adreseze farmacistului pentru ca ajung mult mai repede la o farmacie decat la medic unde trebuie sa se programeze in prealabil.

Cu toate acestea farmacistul este considerat de catre romani nu un profesionist, ci un simplu vanzator.

Farmacistul invata in facultate sa prepare medicamente si in acelasi timp sa-i explice pacientului actiunea lor.

Dar, in ultimii doi ani, din cauza dezvoltarii industriei farmaceutice, a publicitatii care se face medicamentelor ce se elibereaza fara reteta si uneori celor care au nevoie de recomandarea medicului, rolul farmacistului s-a diminuat si acesta s-a transformat intr-un vanzator care vrea sa obtina profit cu orice pret, spune vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu.

„In conditiile in care este o jungla in care fiecare trebuie sa traiasca, farmacistii recomanda medicamente OTC, medicamente care se elibereaza fara reteta, fara sa mai ia legatura cu medicii respectivi. Faptul ca se platesc medicamentele eliberate pe retete compensate si gratuite la termene intre 300 si 330 de zile, ii determina pe farmacisti sa impulsioneze vanzarea cash ca sa poata avea bani, pentru a-si achita obligatiile catre stat, obligatiile catre angajati si toate celelalte obligatii pe care le are o farmacie care este considerata o Societate Comerciala fara sa se tina cont ca, in primul rand ea este o Unitate Sanitara”, a declarat Clara Popescu

Din pacate si unii medici considera farmacistii niste simpli vanzatori.

„Consider eu ca am un feedback bun al pacientelor. In sensul ca vin la control, imi spun daca sunt nemultumite. Pana la urma eu imi pun o parafa pe un tratament. Pe mine nu ma intereseaza sa-i fac vanzare lui X sau Y, eu vreau ca pacientul sa fie multumit”, spune medicul Adina Lungu.

Farmacistul este cel care consiliaza pacientul, contribuie la aderenta pacientului la tratamentul cronic si este partenerul medicului in ceea ce inseamna succesul tratamentului, sustine secretarul de stat in ministerul sanatatii Adrian Pana.

„Lucrul acesta din pacate, este redus la simpla eliberare a medicamentelor, intr-adevar in corespondenta cu reteta, cu reactiile adverse si interactiunile medicamentoase. Exista situatii in care farmacistii contacteaza medicul in cazul in care constata o posibila neregula sau contraindicatie intre mai multe medicamente care au fost prescrise de un medic. Dar rolul acestuia ar trebui sa fie mult mai activ, incurajat. Ar trebui sa fie cu adevarat un partener alaturi de medic in ceea ce priveste succesul tratamentului pentru pacient”, spune Adrian Pana.

Un control mai riguros din partea autoritatilor, modificarea legii exercitarii profesiei, astfel incat Colegiul Farmacistilor sa poata aplica sanctiuni atunci cand este nevoie, dar si practicarea unei meserii frumoase cu daruire ar putea reda demnitatea profesiei de farmacist.

Bibliografie:

  • Aurelia Nicoleta Cristea – Tratat de farmacologie generala Edit. Medicala ed. I, 2005
  • Farmacologie generala, Edit. Didactica si Pedagogica Bucuresti,1998
  • Dobrescu Dumitru – Farmacoterapie practica, Edit. Medicala Bucuresti, 1989

Surse online de informatie:

  1. https://www.revistagalenus.ro/practica-farmaceutica/item/38-rolul-farmacistului-in-farmacia-cu-circuit-deschis.html
  2. http://www.romania-actualitati.ro/rolul_farmacistului_in_sistemul_sanitar-53870

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *