Medicina / Sanatate

Terminalia belerica – Exista specii medicinale putin cunoscute in Romania

terminalia-belerica

Prezentam o scurta descriere a compozitiei chimice si actiunii biologice a principiilor active extrase din scoarta sau pulpa fructelor a doua specii medicinale, Terminalia belerica si Terminalia chebula, cu multiple actiuni: antidiareica, tonica, hepatoprotectoare, cardio-depresiva etc.
Terminalia belerica si T. chebula apartin aceleiasi familii, si anume Combretaceae. Cei doi arbori inalti de aproximativ 25 m au frunzele asemanatoare, flori alb-verzui (galben-verzui) solitare sau in spice axilare sau terminale. Cu toate acestea, compozitia chimica este diferita. In functie de aceasta, si actiunea biologica este diferita. Ambii arbori cresc in India si Pakistan, in zone aride.
Principalii componenti ai speciei Terminalia belerica sunt beta-sitosterolul, acizii galici si elagici, galoil-glucoza si acidul chebulagic. Datorita continutului ridicat de taninuri, se recomanda ca antidiareic si tonic in dispepsii. Este folosit impotriva starilor febrile si ca antihemoroidal.

Actiune biologica

Cercetarile farmacologice au demonstrat actiunile depresive asupra miocardului si cele antibacteriene. S-au obtinut rezultate bune in anasarca (acumulare de lichid in cavitatile seroase ale organismului si in spatiile limfatice tisulare), hemoroizi si diaree. Picaturile oftalmologice au efecte benefice in miopie, opacitate corneana si in cataractele incipiente. Nu s-au semnalat efecte secundare.
Specia Terminalia chebula contine acizi chebulagic, chebulinic si corilagina. In medicina traditionala, se foloseste scoarta arborelui ca laxativ, tonic-stomahic, alternativ. Pulpa fructelor se recomanda impotriva hemoroizilor, diareii cronice, flatulentei, astmului, afectiunilor aparatului urinar, in parazitoze intestinale, ascita si afectiuni ale ficatului si ale splinei.

Actiune biologica Terminalia chebula

Pana in prezent s-au confirmat proprietatile adaptogene si hepatoprotectoare in hepatitele cronice. De asemenea, s-a confirmat prin studii clinice si actiunea antistres. Nu s-au semnalat efecte secundare, reactii adverse si interactiuni cu alte medicamente.
Ambele specii prezentate se gasesc in compozitia numeroaselor produse ayurvedice care se vor administra conform recomandarilor din prospect.

Terminalia Belerica, denumită Beleric Myrobalan în limba engleză, Bibhitaki în sanscrită, în India cunoscută ca şi Bajera, este utilizată de secole în Ayurveda, un sistem holistic de medicină originar din India. Creşte sălbatic în subcontinentul indian, Srilanka şi Sud Estul Asiei, la înălţimi de până la 1200 de metri, în ecologii variate. Este un copac de dimensiuni mari ce face parte din categoria foioaselor, cu un trunchi susţinut, cu o scoarţă maronie – gri subţire, cu fisuri longitudinale superficiale, ce atinge o înălţime între 20 şi 30 metri. Frunzele sunt aglomerate în jurul capetelor ramurilor, aranjate alternativ cu margini întregi, eliptico – ovale, rotunjite sau sub acute, midrib proeminent şi pufos atunci când sunt tinere și din ce în ce mai spân odată cu maturitatea. Florile sunt de culoare galben – verzuie, cu un miros neplăcut, crescute în piroane axilare mai lungi decât pețiolele, dar mai scurte decât frunzele. Fructele sunt drupe gri ovoidale, obscure în cele 5 unghiuri, reduse într-o tulpină foarte scurtă. Fructele uscate sunt folosite în scopuri medicinale.

Compoziția chimică – Fructul conţine tanini compuse din acid Chebulinic, acid Chebulagic, 1,3,6-Pentagaloilglucoză și 1,2,3,4, 6-pentagaoilglucoză, Corilagin, Terchin, Glucogalin și acid galic, acid elagic, etc. Alte fitochimicale inclusiv acid Sikimic, dehidro-Sikimic acid, acidul chinic, arabinoză, fructoză, zaharoză, zahăr, ramnoză și aminoacizi, triterpene, acid retinoic, arjugenin, acidul arjunolic etc..

Proprietăţi – Antimicrobian, antioxidant, anti diareic, laxativ, tonic pentru păr, antidiabetic, analgezic, imunomodulator, antihipertensiv, hepatoprotector, antispastic, bronhodilatator, astringent, acru, digestiv, antihelmintic, laxativ, expectorant, calmant, stiptic, tonic ocular, antipiretic, antiemetic și rejuvenant.

Recomandări – Tuse, răceală, răgușeală de voce, astm, afecțiuni ale pielii și albire prematură a părului, conjunctivită, pierderea apetitului, flatulență, sete, hemoroizi, viermi, diaree, hipercolesterolemie, obezitate, imunitate scăzută, afecțiuni hepatice, afecțiuni ale sistemului digestiv.

SURSE: https://www.revistagalenus.ro/revista-e-galenus-2009/516.html

Alte informatii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *