Tehnologie led

Top 3 becuri pe care sa le folosesti

CUm folosim becurile led in mod economic si eficient

 

Din dorința de eficientizare a consumului de energie electrică și chiar din dorința de a fi trendy, becurile economice au început să se răspândească, și nu doar în birouri, magazine și alte spații publice sau instituții, dar și în case. Totuși, pentru că există o mulțime de producători, pentru că în ultimul secol am fost învățați să măsurăm lumina în wați și pentru că de obicei magazinele sunt foarte luminate, iar probarea puterii de iluminare sau a culorii luminii unui bec pe lumină este practic un nonsens, câteva principii devin foarte importante pentru achiziționarea unui bec economic care să se potrivească nevoilor noastre.

Eficiența becuri de iluminat

În primul rând, ceea ce ne interesează este eficiența efectivă a unui bec economic. Cele trei aspecte pe care le vom analiza pentru stabilirea eficienței sunt: costul,durata de funcționare și puterea de iluminare.

Costul becurilor led economice este, de 10 până la 50 de ori mai mare, iar acest aspect înclină balanța în favoarea becurilor tradiționale. Din el rezultă cel de-al doilea aspect, anume durata de funcționare.

Potrivit specificațiilor tehnice înscrise pe ambalajul becurilor de tip vechi, incandescente, durata de funcționare a acestora este de maxim 1000 de ore. După aceste 1000 de ore cel mai probabil becul se va arde. Specificațiile tehnice ale becurilor economice declamă durate de funcționare cuprinse între 5000 și 40 000 de ore. După această perioadă becurile nu se vor arde, ci luminozitatea lor se va diminua. Din acest punct de vedere, balanța înclină clar înspre becurile economice. Puterea de iluminare este cel mai important aspect în primul rând din cauza confuziilor pe care le creează.

Pe ambalaje este trecut, în general, în afară de durata de funcționare sau consumul real al becului, și echivalentul de iluminare comparativ cu un bec cu incandescență. Acuratețea acestor  echivalențe este însă de multe ori irelevantă, în primul rând din cauza culorii luminii emanate. Dacă echivalența este 11W -> 40W, iar lumina este albă rece, atunci este posibil ca lumina emanată de acest bec să fie într-adevăr echivalentă cu cea a unui bec de 40W. Problema este că acea culoare albă rece schimbă percepția culorilor obiectelor luminate, făcându-le ușor mai albe. Din acest motiv ele par mailuminoase, când de fapt ele sunt doar mai albe.

Culoarea luminii

Înainte de a trata mai profund luminozitatea becurilor economice, mă voi referi puțin la culoarea luminii. Deși primele becuri economice emanau o lumină albă rece, în ultima vreme au apărut becuri cu lumini mai calde, până la galbenul unui bec incandescent. Culoarea acestei lumini este foarte apropiată de culoarea luminii naturale dintr-o zi cu soare, așa încât culorile obiectelor luminate se vor apropia mai mult de cele reale, adică de cele percepute pe lumina zilei. Există un coeficient pentru calcularea culorii luminii, iar el poartă numele de Colour Rendering Index, adică Index de Interpretare a Culorilor. Este vorba de capacitatea luminii emanate de a reflecta culoarea reală a obiectelor. Iar scara în care se măsoară este Kelvin. O echivalență relativă ar putea fi aceasta:

Alb cald (aproximativ galbenul becului incandescent): între 2000 și 3000 gr Kelvin

Alb natural: între 3000 și 5000 gr Kelvin

Alb rece: peste 5000 gr Kelvin

Luminozitatea

Luminozitatea efectivă, indiferent de culoarea luminii, se măsoară în lumeni, a căror valoare este înscrisă, după cum spuneam, pe ambalajul becurilor. Pentru a ne face o idee mult mai apropiată de realitate în privința puterii de iluminare decât echivalența, următorul tabel prezintă echivalența între puterea de iluminare exprimată în wați (valabilă pentru becurile incandescente) și lumeni:

Un bec incandescent de 40 wați are cel puțin 450 lumeni

Un bec incandescent de 60 wați are cel puțin 800 lumeni

Un bec incandescent de 75 wați are cel puțin 1 100 lumeni

Un bec incandescent de 100 wați are cel puțin 1 600 lumeni

Ponturi:

Tipurile de bec economic sunt: ESL (electron stimulated luminescence), CFL(compact fluorescent lights), LED (light-emitting diodes), halogen (un bec cu filament tungsten în care este închis un gaz halogen) și, evident, becurile incandescente.

Becurile ESL și CFL au în general aceeași formă, cu tuburi subțiri albe sau gălbiu, răsucite sau drepte. Avantaje: eficiența este destul de ridicată, lumina se propagă departe iar prețul este relativ mic, undeva între 10 și 50 de lei bucata. Au dezavantajul că cele mai multe modele nu pot fi utilizate cu întrerupătoare tipdimmer, iar aprinderea și stingerea repetată cu utilizare pe perioade foarte scurte (mai puțin de 10 minute de funcționare efectivă) reduce considerabil durata de funcționare. Nu funcționează la temperaturi foarte scăzute.

Becurile LED sunt foarte eficiente, un singur LED consumând undeva între 0,1 și 0,3 wați. Un ansamblu de 40 de leduri, cu un consum de aproximativ 7 wați, va asigura cu siguranță luminozitatea unui bec de 40 de wați. Costul este însă destul de ridicat – în general un bec cu o luminozitate de peste 1000 lumeni depășește prețul de 100 de lei. Din cauza componentei electronice, nici aceste becuri nu funcționează la temperaturi foarte scăzute.

Becurile halogen sunt mai puțin eficiente, ele consumând în jur de 50 de wați pentru o luminozitate de 1500 lumeni. Funcționează la orice temperatură, iar prețul este doar cu puțin mai mare decât cel al becurilor cu incandescență. Durata de viață este între 2000 și 6000 de ore.

Articol preluat de pe Acasa.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *